Інвестори готові будувати нову енергетику в Україні, якщо знатимуть строки окупності проєктів – Європейсько-українське енергетичне агентство

Анастасія Верещинська: Ми стикаємося з певними пересторогами серед інвесторів, які вже вклалися й уже працюють на українському ринку
Фото: Anastasia Vereshchynska / Facebook

Україна має досить великий інтерес у наявних і потенційних інвесторів до розвитку системи накопичення електроенергії та потужностей поновної енергетики, однак активне будівництво можуть почати тоді, коли інвестори розумітимуть строки окупності проєктів. Про це заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" директорка Європейсько-українського енергетичного агентства Анастасія Верещинська.

Вона зазначила, що це важливий аргумент для одержання фінансування відповідних проєктів енергетики з боку кредиторів. 

"Інвестори не бачать довгострокової окупності – це те, що називається bankability. Зараз досі в нас не змінена тривалість контрактів за аукціонами з "Укренерго" на допоміжні послуги. На балансуючому ринку ситуація проблемна з боргами, тому на нього ніхто добровільно не заходить. А ситуація на ринку допоміжних послуг обмежується price cap і тривалістю контрактів", – сказала Верещинська.

За її словами, провідні галузеві асоціації обговорюють з "Укренерго" реформування участі нових учасників на ринку допоміжних послуг та очікують на зміни нормативної бази з боку "Укренерго", що дасть змогу зацікавити потенційних інвесторів розвивати системи накопичення енергії.

"Ми не можемо починати розмову про нові проєкти у стореджах, якщо тривалість контракту, який укладається між виробником і державним "Укренерго", буде меншим, ніж тривалість кредиту, який виробник може отримати", – зазначила Верещинська.

На її думку, залучення фінансування – це один зі значних чинників, який буде впливати на швидкість впровадження таких проєктів, що впливатиме і на галузь поновної енергетики, яка має протягом найближчих років замінити значну частину втрачених через російські обстріли енергетичних потужностей. Верещинська також наголосила, що великі обсяги нових інвестицій у галузь поновної енергетики стримує те, що потенційні інвестори бачать та аналізують ситуацію з боргами і зміною нормативно-правової бази в гірший бік і це їх не мотивує.

"Ми стикаємося з певними пересторогами серед інвесторів, які вже вклалися й уже працюють на українському ринку. Тому питання введення нових потужностей буде результатом того, яким чином держава буде структурувати правила гри і формувати інвестиційний клімат у секторі", – уточнила експертка.

Однією з головних проблем вона назвала системний дефіцит ресурсів у компанії "Укренерго" щодо послуги зі збільшення частки електроенергії з поновних джерел.

Контекст:

Компанія "Укренерго" хоче уникнути появи нових боргів під час розрахунків за послугу зі збільшення частки електроенергії з поновних джерел, заявив в.о. фінансового директора НЕК "Укренерго" Олег Скрипник.

Українська вітроенергетична асоціація у травні закликала уряд знайти фінансовий ресурс для "Енергоатому" – кредити або облігації, щоб обнулити весь борговий ланцюжок – ДП "Гарантований покупець", постачальників універсальних послуг, операторів систем розподілу, "Укренерго" й виробників із поновних джерел енергії, заборгованість перед якими становить 17 млрд грн.

За даними "Гарантованого покупця", недоплата "Енергоатому" за фінансування пільгових тарифів на електроенергію для населення в березні 2024 року становить 0,7 млрд грн, у квітні – 0,5 млрд грн, у травні – 10,1 млрд грн.