21 травня на всій території України діятимуть погодинні вимкнення електроенергії – "Укренерго"

В "Укренерго" рекомендували перевіряти графіки вимкнень у своїх регіонах
Фото: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo / Facebook

Через брак потужностей енергосистеми після російських обстрілів 21 травня в Україні будуть вимикати електроенергію для промислових і побутових споживачів. Про це національна компанія "Укренерго" проінформувала 20 травня в Telegram.

"21 травня з 0.00 і впродовж доби по всій території України для промислових і побутових споживачів будуть діяти графіки погодинних відключень. Вони можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання, які диспетчерський центр "Укренерго" вже довів до кожного обленерго", – ідеться в повідомленні.

Компанія рекомендувала споживачам перевіряти інформацію про заплановані вимкнення в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго й на їхніх сторінках у соцмережах.

"Головна причина застосування заходів обмеження – наслідки ракетних ударів ворога по українських електростанціях. Із 22 березня до 8 травня росіяни п'ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові й гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку атак", – пояснили в "Укренерго".

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. Цієї весни вони посилили атаки на енергосистему. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня заявляв, що 80% теплової генерації України зруйновано.

22 березня сталася найбільша від початку повномасштабної війни масована атака на українську енергосистему. Одна з ракет влучила в дамбу ДніпроГЕС. У Міненерго повідомляли, що збитки від атаки того дня можуть становити мільярди гривень.

Під час масованої атаки на Україну вночі 29 березня російські окупанти пошкодили ГЕС і ТЕС у центрі й на заході України.

Уночі 11 квітня росіяни завдали ударів по об'єктах енергетики у Харківській, Львівській, Київській і Запорізькій областях, повністю зруйнували Трипільську ТЕС під Києвом.

У ніч на 8 травня окупанти завдали вже п'ятого масованого ракетно-дронового удару по об'єктах енергетики, починаючи із 22 березня. За даними Міненерго, ворог атакував енергетику в Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

Попри атаки російських окупантів на енергетичні об'єкти України, блекауту у країні не буде, заявляв наприкінці квітня міністр енергетики України Герман Галущенко.

Графіки вимкнень уже застосовували. Зокрема, увечері 14 травня через похолодання і зростання споживання електрики в усіх областях України із 21.00 до 0.00 ввели аварійні вимкнення світла. Уранці 15 травня через дефіцит електроенергії "Укренерго" знову застосувала екстрені вимкнення по всій країні. 16 травня в Україні діяли погодинні графіки.