Із початку повномасштабного вторгнення Україна отримала гуманітарної меддопомоги на 18,5 млрд грн – МОЗ

Медичній системі України допомагає понад 60 організацій, зазначили в МОЗ
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Із 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, українська система охорони здоров'я отримала гуманітарну допомогу від 35 країн. Про це 7 липня проінформувало у Facebook Міністерство охорони здоров'я.

"Із початку повномасштабної війни Україна отримала медичної гуманітарної допомоги на суму понад 18,5 млрд грн. Це не лише цифра, це тисячі врятованих життів, підтримка наших лікарів і медичних закладів. Медичну гуманітарну допомогу для України передають 35 країн світу, більш як 60 міжнародних і партнерських організацій, український та іноземний бізнеси і медичні заклади інших країн", – ідеться в повідомленні.

У МОЗ зазначили, що "це справжній вияв солідарності та підтримки".

Міністерство уточнило, що в Україну надійшло:

  • понад 583 млн одиниць лікарських засобів;
  • 245,5 млн одиниць витратних матеріалів і засобів індивідуального захисту;
  • 1,37 млн інструментів;
  • 13,9 тис. комплексних наборів;
  • 473,9 тис. одиниць обладнання;
  • 618 одиниць медичних меблів;
  • 923 одиниці медичного транспорту;
  • 1632 одиниці бронежилетів і касок для медичних працівників;
  • 590 порталів Starlink тощо.

"Особливо важливо, що серед отриманих лікарських засобів є рідкісні і дороговартісні препарати, які допомагають лікувати пацієнтів з орфанними захворюваннями. Завдяки цьому ми можемо дарувати надію і покращувати якість життя багатьом людям", – наголосили в МОЗ.

У відомстві зазначили, що дані про медичні потреби, залишки на регіональних складах і в закладах охорони здоров'я, а також розподіл медичної гуманітарної допомоги проходять через інформаційно-аналітичну систему MedData.

"Кожного дня наші склади приймають допомогу від донорів і благодійників, обліковують, перерозподіляють і відправляють ліки, обладнання та "швидкі" в регіони. Це надзвичайно важлива робота, яка підтримує нашу систему охорони здоров'я і рятує життя", – заявили в МОЗ.

Контекст:

У березні 2024 року МОЗ інформувало, що з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів зруйновано понад 200 українських медичних закладів (амбулаторії, поліклініки, пологові тощо). У МОЗ заявили, що найбільших пошкоджень зазнали медзаклади Харківської, Донецької, Миколаївської, Київської, Чернігівської, Дніпропетровської, Херсонської і Запорізької областей, але інформація про ситуацію на тимчасово окупованих територіях неповна.