Віцепрезидентка США оголосила про виділення понад $1,5 млрд на підтримку енергетики та гуманітарну допомогу Україні

Гарріс анонсувала новий пакет фінансової допомоги Україні
Фото: ЕРА

США виділять понад $1,5 млрд на відновлення інфраструктури України від наслідків агресії Росії. Про це 15 червня заявила віцепрезидентка США Камала Гарріс. Текст опублікував сайт Білого дому.

Кошти передадуть через Агентство міжнародного розвитку (USAID) та американський Держдепартамент, ідеться в заяві.

Через USAID скерують $500 млн нового фінансування на енергетичну допомогу, а також переспрямують $324 млн раніше виділених коштів на надзвичайні енергетичні потреби України. Їх витратять на відновлення й ремонт пошкоджених потужностей, а також на розширення виробництва електроенергії і захист енергетичної інфраструктури.

$379 млн, що виділять через Держдеп та USAID, призначено на гуманітарну допомогу та підтримку біженців і вимушених переселенців. До неї входять матеріальна і психологічна підтримка. Окрім того, Держдеп планує виділити додаткові $300 млн на цивільну безпеку – ідеться про засоби захисту й обладнання для прикордонників і правоохоронців, ідеться в заяві.

У заяві наголошують, що ці кошти надходять у межах більшого пакету іноземної допомоги, ініційованого президентом Джо Байденом для підтримки народу України. 

Контекст:

За даними Білого дому, із початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США виділили понад $3,2 млрд на фінансування гуманітарної допомоги й майже $1,5 млрд на допомогу у відновленні енергетичного сектору.