ЄС домовився зі США про збільшення постачання скрапленого газу, щоб зменшити залежність від РФ

Фон дер Ляєн і Байден погодили газовий договір між ЄС та США
Фото: EPA
США та Європейський союз домовилися про постачання ще 15 млрд м³ скрапленого природного газу (СПГ) з Америки до Європи до кінця року. Про це 25 березня повідомила у Twitter глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Найближчими роками ми плануємо отримувати не менше ніж 50 млрд м&³3; на рік. І це замінить 1/3 усіх постачань російського газу до Європи", – написала вона.

Заяву фон дер Ляєн та президента США Джо Байдена, який зараз перебуває з візитом у Європі, опублікували на сайті Європейської комісії.

У ній ідеться, що США та ЄС спільно працюють над зниженням залежності Європи від російських енергоресурсів. Байден і фон дер Ляєн засудили подальше вторгнення Росії в Україну, висловили Україні підтримку і підтвердили "спільну відданість енергетичній безпеці та стійкості Європи, а також прискоренню глобального переходу до екологічно чистої енергії".

У заяві уточнюють, що ЄС має забезпечити стабільний попит приблизно на 50 м&³3; СПГ зі США щонайменше до 2030 року.

11 березня фон дер Ляєн заявила, що ЄС планує поетапно відмовитися від російського газу, нафти й вугілля до 2027 року. Політикиня пообіцяла, що у травні Єврокомісія надасть план, як вона це реалізовуватиме.

Наразі Росія забезпечує приблизно 40% потреб Європи у газі. За даними Bloomberg, щорічно Росія постачає до Європи орієнтовно 150 млрд м&³3; газу трубопроводами і ще 14–18 млрд м&³3; СПГ. У коментарі агентству науковий співробітник Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Стерн сказав, що угода США та Єврокомісії "це початок, але відносно невеликий порівняно із загальними постачаннями з Росії".

Агентство Reuters повідомило, що у 2021 році експорт СПГ зі США до ЄС становив приблизно 22 млрд м&³3;. Цього року, як з'ясувало Bloomberg, постачання прискорилися: у січні США доправили до Європи рекордні 4,4 м&³3; СПГ і зберегли такі самі обсяги постачань у лютому.

Контекст:

ЄС заявив про намір поступово позбутися залежності від російської нафти та газу після нападу РФ на Україну.

У Єврокомісії заявили, що розроблюваний план передбачатиме розширення переліку постачальників, перехід на СПГ і трубопровідний газ; збільшення інвестицій у поновні джерела енергії; підвищення енергоефективності.