ЄС може ввести санкції проти українських імпортерів електроенергії з Білоруської АЕС – Наливайченко

Валентин Наливайченко: Таке рішення йшло врозріз із діями наших союзників у країнах Балтії
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
У січні Україна фактично профінансувала білоруську атомну станцію на $10,1 млн і гарантувала їй збут приблизно 50% продукції, заявив народний депутат від "Батьківщини", колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.

Наступним кроком Європейського парламенту проти Білоруської АЕС може стати введення санкцій проти її контрагентів, зокрема українських компаній, які закуповують на станції електроенергію. Про це повідомив у своїй колонці для агентства "Інтерфакс-Україна" народний депутат від "Батьківщини", колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.

"Останні кілька днів мав численні бесіди з колегами з Литви, і вони запевняли, що на резолюції Європарламенту боротьба із загрозою, яку несе Білоруська АЕС, не зупиниться. Наступним кроком можуть стати європейські санкції проти юридичних осіб, які співпрацюють з атомною станцією і таким чином сприяють її роботі. Зокрема, це може стосуватися й українських компаній, які закуповують струм для постачання в Україну, – зазначив Наливайченко. – Не зайвим буде нашим національним виробникам, зокрема таким великим промисловим компаніям на кшталт "Інтерпайпу", задуматися про наслідки купівлі електроенергії в Білорусі. Міжнародні санкції – це серйозно!"

Він повідомив, що в січні Україна фактично профінансувала білоруську атомну станцію на $10,1 млн і гарантувала їй збут приблизно 50% продукції, загалом від початку року Україна купила в Білорусі 350 млн кВт-год на суму понад 550 млн грн.

"Таке рішення йшло врозріз із діями наших союзників у країнах Балтії. Ці країни обмежили доступ білоруської атомної енергії на свої ринки. Це необхідно було для того, щоб позбавити АЕС ринків збуту і протидіяти загрозам національній безпеці. По суті, рішення української влади в цей же час нівелювало зусилля країн Балтії, і станція змогла запрацювати на повну потужність", – написав політик.

Як повідомляли, Україна почала імпорт струму з Білоруської АЕС 3 січня 2021-го. У середині лютого Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій визнав Білоруську АЕС загрозою і вимагав зупинити роботу цієї станції.

Будівництво АЕС у Білорусі ведуть за російським проєктом, повідомляло російське агентство ТАСС. БелАЕС буде складатися з двох енергоблоків потужністю 1200 МВт кожен. Генпідрядником є "Атомстройэкспорт" (входить у "Росатом"). 3 листопада 2020 року перший енергоблок БелАЕС був включений в об'єднану енергосистему країни.

Починаючи із середини січня компанія "Дніпросталь-Енерго" українського бізнесмена Віктора Пінчука розпочала постачання електроенергії в Україну з Білоруської АЕС.

Європарламент минулого тижня ухвалив резолюцію, що вимагає зупинити запуск Білоруської АЕС в Островці через побоювання, пов'язані з її безпекою.