Європейський інвестиційний банк хоче залучити на відновлення України €100 млрд – ЗМІ

ЄІБ пропонує створити для України фонд, який працюватиме аналогічно до того, який використовували під час пандемії COVID-19
Фото: depositphotos.com
Європейський інвестиційний банк пропонує структуру фінансування, яку раніше використовували під час пандемії COVID-19, щоб допомогти відновити Україну. Планують, що інвестиції сягнуть 100 млрд. Про це йдеться в документі, із яким ознайомилося агентство Reuters.

Трастовий фонд ЄС – Україна прагнутиме отримати початкові внески в розмірі 20 млрд від країн ЄС і бюджету ЄС у вигляді грантів, позик та гарантій.

Гарантії, зокрема, матимуть мультиплікативний ефект, що сприятиме появі інфраструктурних проєктів на загальну суму приблизно 100 млрд, ідеться в документі, що становить приблизно половину невідкладних потреб України.

Пропозицію ЄІБ мають оприлюднити сьогодні, 4 липня, у перший день міжнародної конференції з відновлення України у Швейцарії, метою якої є надання ресурсів Україні та допомога в повоєнному відновленні.

ЄІБ пропонує фонд, який працюватиме за аналогією до того, який використовували під час пандемії COVID-19, щоб гарантувати фінансування для малих та середніх компаній. Він передбачав виділення 25 млрд, що сприяло мобілізації 200 млрд.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що українці за допомогою "Дії" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив глава Кабміну.

За оцінкою глави Мінінфраструктури Олександра Кубракова станом на 19 квітня, унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні було пошкоджено або зруйновано до 30% інфраструктури, на її відновлення знадобиться приблизно два роки.

Відновлювати країну влада України має намір передусім за допомогою заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду.