Кабмін може зупинити ліквідацію Енергетичної компанії України. Їй планують передати "Центренерго"

"Центренерго" можуть передати НАК "Енергетична компанія України". Потім акції компанії виставлять на приватизацію
Фото: delo.ua
Кабінет Міністрів України на засіданні 10 жовтня розгляне постанову, яка передбачає відмову від ліквідації НАК "Енергетична компанія України". Відповідне питання внесено до порядку денного під №4.7.

Головна мета ухвалення постанови – зупинення ліквідації Енергетичної компанії, зазначено в пояснювальній записці до неї.

"У подальшому компанії передбачається передати пакет акцій ПАТ "Центренерго", що належить державі, після чого статутний капітал компанії підлягає збільшенню, а акції додаткової емісії підлягають оплаті майном (єдиний майновий комплекс дочірніх підприємств) і акціями "Центренерго". 100% акцій компанії стануть об'єктом великої приватизації", – ідеться у документі.

Проєкт постанови розробило Міністерство енергетики з метою реалізувати передбачений розпорядженням Кабміну №1215 від 5 жовтня 2020 року план створення акціонерного товариства, до статутного капіталу якого передають корпоративні права "Центренерго" та майно державних вугледобувних підприємств, пояснено у записці.

Контекст:

"Центренерго" – одна з провідних енергогенерувальних компаній, яка задовольняє потреби країни в електроенергії приблизно на 8%, зазначено на її сайті. До складу ПАТ входять три теплові електростанції – Трипільська, Вуглегірська та Зміївська ТЕС, а також ремонтний підрозділ "Ременерго". Вони розташовані в Київській, Донецькій та Харківській областях.