Кабмін України спрямував 6,5 млрд грн на вакцинацію проти коронавірусу

На закупівлю вакцин в Україні вже виділили 11,4 млрд грн
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr
Уряд України 14 квітня схвалив постанову про виділення з держбюджету додаткових 6,5 млрд грн на закупівлю вакцин проти COVID-19. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

З урахуванням витрат 2020 року з державного бюджету на закупівлю вакцин уже виділили 11,4 млрд грн.

"Уряд ужив всіх заходів щодо забезпечення Міністерства охорони здоров'я коштами для закупівлі вакцин та проведення до кінця 2021 року щеплення 70% дорослого населення, яке визначено із загальної чисельності населення 41,7 млн осіб згідно з даними Держкомстату станом на 1 січня 2020 року", – зазначили в релізі.

За даними Мінфіну, вакцинацією планують охопити 24 млн осіб дорослого населення України. Для них необхідно 48 млн доз вакцин з урахуванням 8 млн доз, які мали доправити безоплатно в межах глобального механізму COVAX.

У міністерстві зазначили, що для досягнення заявлених показників необхідно робити приблизно 6 млн щеплень щомісяця з травня й до кінця 2021 року. У середньому це 250 тис. щеплень на день.

У законі про держбюджет-2021 на "проведення вакцинації населення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", передбачено 2,6 млрд грн. Окрім того, 2,6 млрд грн заплановано на витрати за статтею "Громадське здоров'я та заходи з боротьби з епідеміями".

Глава МОЗ Максим Степанов 8 лютого заявив, що на проведення вакцинації держбюджетом України на 2021 рік передбачено 3,9 млрд грн.

"Туди безпосередньо входить і закупівля вакцин", – уточнив він.

Контекст:

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: від Oxford/AstraZeneca (Covishield), від Pfizer/BioNTech та CoronaVac, розроблену Sinovac Biotech.

Із 24 лютого українців вакцинують препаратом від Oxford/AstraZeneca (Covishield), виробленим в Індії (в першій партії було 500 тис. доз).

25 березня в Україну прибула вакцина CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech (215 тис. доз). До 12 квітня препарат був на лабораторному контролі, 13 квітня Степанов повідомив про початок вакцинації CoronaVac.

Від початку кампанії з вакцинації зробили 419 300 щеплень проти коронавірусу. 15,7 тис. осіб вакцинували протягом минулої доби.

У межах механізму COVAX Україна до кінця травня має безоплатно отримати 1,78 млн доз вакцини від Oxford/AstraZeneca і 117 тис. доз вакцини від Pfizer. Загалом за програмою COVAX Україна очікує на доправлення 8 млн доз вакцин.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років. Згідно з оновленим у квітні планом вакцинації, понад половині дорослого населення України мають зробити щеплення поточного року.

Запис на вакцинацію в Україні стартував 1 березня.