Кабмін України пояснив звільнення голови ДП "Гарантований покупець" його непрофесіоналізмом

У Кабміні пообіцяли вивчити трансакції "Гарантованого покупця"
Фото: Кабінет Міністрів України / Facebook
Звільнення керівника державного підприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриковця пов'язане з його непрофесіоналізмом та завданням підприємству збитків. Про це 13 листопада повідомив Кабінет Міністрів України.

"Сьогодні на засіданні уряду було змінено керівника ДП "Гарантований покупець". Причиною звільнення є непрофесіоналізм та завдання збитків підприємству внаслідок продажу значного обсягу електроенергії з боку "Гарантованого покупця" за завідомо заниженими цінами на користь окремих фінансово-промислових груп", – ідеться в повідомленні.

У Кабміні стверджують, що "ця трансакція могла завдати шкоди державі у розмірі понад 500 млн грн і призвела до зменшення відсотка розрахунків з інвесторами у "зелену" енергетику".

"Це у свою чергу призвело до позовів виробників з альтернативних джерел до "Гарпоку" на суму приблизно 1,5 млрд грн та було предметом розгляду профільного комітету Верховної Ради України з відповідним зверненням щодо зміни керівника", – пояснили в уряді.

У відомстві пообіцяли 15 листопада створити  комісію з аналізу трансакцій.

"Результати будуть публічно оприлюднені наступного тижня. Якщо вказані факти знайдуть підтвердження, матеріали будуть передані до правоохоронних органів. Зі свого боку запевняємо, що зміна керівника не вплине на виконання зобов’язань перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел", – наголосили в Кабміні.

Петриковець обіцяє оскаржити своє звільнення. За його словами, його звільнили за відмову виконувати "незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел".

Контекст:

1 серпня 2020 року набув чинності закон №810-IX, він передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей поновних джерел енергії (ПДЕ), введення повної відповідальності за "небаланси" для виробників "чистої" електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) та інші норми. Вказані заходи дадуть змогу заощаджувати державі 7 млрд грн щорічно, вважають автори документа. Закон визначає строки та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ПДЕ – у четвертому кварталі 2020 року держава мала погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решту 60% – у 2021 році.

10 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна реалізувала положення меморандуму між Кабінетом Міністрів та іноземними інвесторами у поновну енергетику щодо скорочення "зелених" тарифів для сонячних та вітряних станцій, що зменшило фінансові витрати на "зелену" енергетику, зазначало агентство "РБК-Україна".

"Укррудпром" проаналізував судовий реєстр і з'ясував, що станом на 7 жовтня минулого року компаній, які подали позови до ДП "Гарантований покупець", було понад 50, загальна сума збитків за позовними заявами перевищувала 630 млн грн.