Кабмін України схвалив законопроєкт про монетизацію пільг на проїзд

Замість безплатного проїзду, якщо законопроєкт буде ухвалено, пільговикам нададуть грошову компенсацію
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України 9 червня схвалив законопроєкт про монетизацію пільг на проїзд. Про це повідомляють на сайті Кабміну.

Відповідно до законопроєкту, пільги з оплати проїзду органи місцевого самоврядування надаватимуть у формі грошової компенсації.

"Прийняття законопроєкту дасть можливість органам місцевого самоврядування самостійно вирішувати питання надання пільг з оплати проїзду та сприятиме адресності їх надання", – ідеться в повідомленні.

Монетизація пільг на проїзд стане можливою після того, як законопроєкт пройде голосування у Верховній Раді. Також для схвалення документа необхідно внести зміни в низку законів, зокрема "Про транспорт" та "Про автомобільний транспорт".

Контекст:

Монетизацію пільг і субсидій в Україні ввели у грудні 2018 року, але пільг на проїзд у країні не монетизують, хоча про це йшлося ще 2017 року.

В Україні є вісім законів, які регламентують право на пільговий проїзд майже для 2,4 млн громадян, повідомляв у квітні заступник міністра соцполітики України Віталій Музиченко в ефірі каналу "Україна 24".

Він зазначав, що ці громадяни проживають в абсолютно різних регіонах і не мають однакового доступу до громадського транспорту. "Логіка передбачає те, що монетизація пільг буде відбуватися всім однаково. Форма може бути абсолютно різною: це можуть бути готівкові виплати, зараховані кошти на картку, зараховані поїздки на картку. Враховуючи те, що в окремих населених пунктах у нас розвиваються електронні системи оплати проїзду, обліку і так далі, це орган місцевого самоврядування має вирішувати самостійно", – говорив заступник міністра соцполітики.