Кабмін України відкриє інформацію щодо закупівлі харчових продуктів для армії – Шмигаль

Шмигаль розповів, що на час воєнного стану військові закупівлі розділять на дві групи
Фото: kmu.gov.ua
Кабмін України вирішив змінити підходи до закупівлі оборонної продукції. Відповідне рішення уряд ухвалив 9 травня, повідомила пресслужба Кабміну.

На час воєнного стану цю продукцію розділять на дві групи.

"Перша група – це зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення. Інформація про ці закупівлі залишиться закритою. Друга група – це, наприклад, продукти харчування для нашої армії", – сказав він.

За словами Шмигаля, тепер замовник заздалегідь публікуватиме оголошення про таку закупівлю, і  в це оголошення входитиме інформація про орієнтовні обсяги, умови і строки постачань.

Прем'єр-міністр додав, що в електронній системі публікуватимуть звіти про закупівлі, якщо їх укладали без електронної системи.

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є неправильним і маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони опублікувало свою позицію щодо цього питання також 22 січня. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і вона вводить в оману.

Пізніше в Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка", відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності й готує додаткові угоди щодо постачань. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що в Міноборони і ЗСУ – "нульова толерантність до корупції".