Кабмін затвердив документ, який наближає Україну до "роумінгового безвізу"

За словами прем'єра, схвалений документ дасть змогу Україні укласти угоду про роумінг із Європейським союзом уже цьогоріч
Фото: pixabay.com
Кабінет Міністрів України 7 квітня схвалив проєкт рішення щодо створення умов для набуття Україною режиму внутрішнього ринку ЄС у сфері роумінгу. Про це повідомляють на урядовому порталі.

Документ створює правові підстави для режиму внутрішнього ринку в секторі телекомунікаційних послуг, зокрема щодо роумінгу, передбачені проєктом рішення комітету асоціації Україна – ЄС, у торговельному складі, пояснив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Рухаємося до "роумінгового безвізу" з ЄС. Сьогодні затвердили документ, який дозволить Україні укласти відповідну угоду з Європейським союзом уже цього року", – прокоментував це рішення прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Він наголосив, що приєднання до роумінгового простору ЄС – це не лише скасування плати за дзвінки, але й "сучасні, прозорі європейські правила у сфері телекомунікацій".

Планують, що законодавство у сфері телекомунікаційних послуг в Україні, зокрема щодо роумінгу, буде доповнено з огляду на актуальні зміни у законодавстві ЄС.

"Цього року ця сфера буде "пілотом" по повній юридичній інтеграції України у внутрішньоєвропейське регулювання", – прокоментувала міністерка економіки Юлія Свириденко.

Документ відповідає плану заходів з імплементації угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС. Основний акцент цього плану – інтеграція України у внутрішній ринок ЄС.

За словами міністерки, план передбачає 29 заходів, які дають змогу завершити наявні проєкти, такі як Угода про "промисловий безвіз", і розпочати роботу над інтеграцією у внутрішній ринок ЄС у всіх відповідних сферах.

"Наша мета – інтегруватися у внутрішній ринок ЄС, не чекаючи вступу до ЄС", – підсумувала Свириденко.

Контекст:

Безплатний роумінг де-факто вже працює: українські біженці в ЄС використовують для зв'язку з родичами в Україні картки вітчизняних мобільних операторів, сплачуючи водндочас лише за звичний пакет послуг мобільного зв'язку.

15 липня 2022 року Шмигаль після розмови за допомогою відеозв'язку з верховним представником Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем заявив, що Україна розраховує на приєднання до єдиної зони роумінгу.

У лютому 2023 року Європейська комісія прийняла пропозицію додати роумінг в Угоду про асоціацію між ЄС та Україною. Це перший випадок поширення режиму внутрішнього ринку ЄС на Україну, наголосили у Єврокомісії.