Київ із великим відривом лідирує за кількістю недостовірних декларацій посадовців – НАЗК

НАЗК запустило 449 перевірок декларацій за новим ризик-орієнтованим підходом
Фото: НАЗК / Telegram

Менш ніж за пів року Національне агентство з питань запобігання корупції в Україні виявило неправдиві відомості в деклараціях посадовців на майже 555 млн грн. Про це 11 червня повідомила пресслужба НАЗК.

Найбільше декларацій, щодо яких агентство проводить повні перевірки через імовірне незаконне збагачення, подали посадовці з Києва (158 декларацій), Одеської області (37), Київської (33), Львівської (26), Дніпропетровської (18), Черкаської (16) і Харківської областей (15).

НАЗК протягом п'яти місяців запустило 449 повних перевірок декларацій за новим ризик-орієнтованим підходом, ідеться в повідомленні. 133 з них, які вже завершено, виявили ознаки необґрунтованих активів на 7,1 млн грн й ознаки незаконного збагачення на 17,8 млн грн.

Із-поміж дібраних на повну перевірку ризикованих декларацій найбільше – від посадовців місцевих органів влади. Серед них – двоє голів облрад, 20 депутатів обласних і 56 депутатів місцевих рад. У державних військових адміністраціях перевіряють 22 декларації, зокрема – звіт двох заступників голів ОВА.

Окрім того, НАЗК перевіряє на незаконне збагачення звіти 24 українських суддів, 15 податківців, 10 митників, із них – двох начальників митниці. Також повну перевірку на правдивість проходять декларації 23 прокурорів і 22 керівників держпідприємств.