"Київська окружна дорога – це спецпроєкт". В ОП заявляють, що інфраструктурні об'єкти не виводили із системи ProZorro

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко: Ми не виводили інфраструктурні проєкти з-під ProZorro
Фото: president.gov.ua
Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко вважає, що інфраструктурні об'єкти в Україні не виводять із-під дії закону про державні закупівлі.

Про це він заявив у інтерв'ю "Forbes Україна", опублікованому 4 серпня.

25 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №1530-IX, який вносить зміни до законодавства щодо державних закупівель. До того ж він дозволяє пустити закупівлі на мільярди гривень в обхід дії закону про державні закупівлі і без проведення тендерів у ProZorro – закупівлі за договірною процедурою до Дня Незалежності України. Виконання плану заходів оцінили у 5,4 млрд грн, до нього залучили ряд інфраструктурних проєктів.

Також цей закон виводить із-під дії закону про ProZorro будівництво Київської окружної дороги, попередня вартість якої – 85 млрд грн. Закон уже набув чинності.

Журналістка запитала, чому інфраструктурні проєкти почали виводити із системи ProZorro.

"Ми не виводили інфраструктурні проєкти з-під ProZorro. Ця система – один з інструментів боротьби з корупцією. Але я розумію звідки ростуть ноги. Мінкульт попросив скасувати тендери за проєктами, які готуються до святкування 30-ї річниці незалежності України. Навіщо? Щоб не зірвати підготовку, якщо трапитися форс-мажор з тендером. Це не означає, що все тепер в обхід ProZorro. Паралельно у Кабміні існує програма "Святкування 30-річчя Незалежності: інфраструктурні обʼєкти". Це дві різні програми. Підготовка до святкування Дня Незалежності з парадом і концертом не мають відношення до будівництва садочків, шкіл, аеропортів і доріг державного значення", – відповів Тимошенко.

Він заявив, що відповідно до останньої програми будуються об'єкти, загальна вартість яких 85 млрд грн. Вони, за словами Тимошенка, проходять через систему державних закупівель ProZorro.

"Окружна дорога – це спецпроєкт, до якого ми залучаємо іноземні гроші. Десь через місяць підпишемо угоду з інвестором і будемо чекати ратифікації у Верховній Раді. Не можу назвати імʼя інвестора: ми підписали документи про нерозголошення. Це міжурядова угода  консорціум кількох країн. У будь-якому випадку, гроші вже є. Першу частину дороги навколо Києва  між Варшавською та Львівською трасою в напрямку Житомира  почнемо будувати вже цього року", – додав він.

Контекст:

Закон №1530-IX закон упроваджує низку позитивних нововведень, але більше – корупційних ризиків та проблем, заявляли в DoZorro. Активісти проєкту просили президента не підписувати закон.

Як писали ЗМІ, через те, що Київську окружну дорогу вивели з-під дії закону про державні закупівлі, вона може повторити долю Трансільванської магістралі у Румунії і стати найдорожчою в світі .