Китайський акціонер "Мотор Січі" Skyrizon назвав санкції України "варварським грабежем" і заявив про намір захищати свої законні права та інтереси

Інвестор зазначив, що виступає проти "злочинних дій держави Україна"
Фото: unn.com.ua
Санкції проти китайської Skyrizon – це "помилкові і дурні дії", які можуть тільки відлякати від України потенційних інвесторів з усього світу, заявили в компанії.

Китайська компанія Skyrizon – акціонер українського підприємства "Мотор Січ" –  назвала введені українською владою санкції "варварським грабежем". Інвестори підкреслюють, що збираються захищати свої законні права всіма законними способами, серед яких міжнародний арбітраж. Про це йдеться в офіційній заяві компанії на сайті, присвяченій позачерговим зборам акціонерів.

"Після набуття чинності санкцій компанію Skyrizon як акціонера компанії "Мотор Січ" буде незаконно позбавлено її законних прав і вона буде змушена перервати загальноприйняті ділові відносини з українською компанією "Мотор Січ", що спричинить величезні непоправні збитки. З боку держави Україна такі дії – це варварський грабіж і серйозне порушення законних прав та інтересів китайських компаній, які працюють за кордоном, безпрецедентна неповага до принципів і правил міжнародної торгівлі", – заявили в Skyrizon.

У компанії підкреслили, що в указі президента України Володимира Зеленського немає конкретних причин, які обґрунтовують введення санкцій. Інвестори переконані, що це навмисні дії України, покликані перешкодити інвестиціям компанії.

"Такі дії збігаються з метою дій Бюро промисловості та безпеки (BIS) міністерства торгівлі США від 14 січня 2021 року про внесення компанії Skyrizon до списку військових кінцевих користувачів (MEU)", – підкреслюють у заяві.

У ній також автори описують усю хронологію спроб врегулювати конфлікт навколо підприємства – в заяві вказано, що з липня 2017 року Skyrizon вела переговори з державою Україна і розраховувала на врегулювання спору. Після того, як усі ці спроби зазнали невдачі, 9 грудня 2020 року компанія почала міжнародний інвестиційний арбітраж. 13 січня 2021 року на підставі розслідування Державного бюро розслідувань Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення про визнання Skyrizon і китайських інвесторів "Мотор Січ" потерпілою стороною від протиправних дій СБУ.

"Щоб уникнути подальшого погіршення умов ведення бізнесу компанії "Мотор Січ", акціонери ПАТ "Мотор Січ", які володіють понад 80% акцій, планували провести загальні збори акціонерів 31 січня 2021 року. Саме в цей момент українське керівництво видало санкційні укази проти компанії Skyrizon, які незаконно, необґрунтовано і грубо позбавили компанію Skyrizon її законних прав. Держава Україна відмовилася від результатів попередніх переговорів і повністю виключила будь-яку можливість примирення між двома сторонами", – ідеться в заяві.

У Skyrizon заявили, що обурені заявою українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

"Така брехня та іронія не може не викликати обурення у всьому світі. Санкції проти компанії – це помилкові і дурні дії, які можуть тільки відлякати від України потенційних інвесторів з усього світу, остаточно загнати в безвихідь і так майже мертву авіаційну промисловість України, погіршити і так нестійку економіку України, зробити ще нещаснішим життя українського народу, травмованого і спустошеного військовими потрясіннями і занепадом добробуту... Коли відбуваються дії всупереч здоровому глузду, цілком зникає довіра, безсоромно покривають злочинців – усе це призводить до презирства з боку всієї світової громадськості", – переконані в компанії.

Інвестор зазначив, що виступає проти "злочинних дій держави Україна, підміни концепцій національної безпеки, змішання правди з брехнею, політизації нормальної економічної і торгової діяльності, зловживання державною владою і необґрунтованого тиску на китайські підприємства".

"Компанія Skyrizon завжди дотримується закону і діє відповідно до нього. Компанія завжди сподівається на мирне вирішення конфліктів, але ніколи не стане боятися насильства; ми будемо використовувати всі можливі юридичні засоби для рішучого захисту своїх законних прав та інтересів", – резюмували в Skyrizon.

15 січня 2021 року бюро промисловості та безпеки міністерства торгівлі США внесло Skyrizon до списку "кінцевих військових користувачів, для яких встановлено спеціальний режим співпраці з американськими компаніями". У відповідь у компанії заявили про неприпустимість політизації торгово-економічних відносин і необґрунтованого тиску на підприємства з Китаю.

Президент України від 29 січня схвалив введення санкцій проти чотирьох китайських компаній – інвесторів українського підприємства "Мотор Січ" і громадянина Китаю Ван Цзіня.

Сьогодні в СБУ заявили, що проводять слідчі дії в Запоріжжі у приміщенні, де 31 січня мають відбутися збори акціонерів АТ "Мотор Січ".