Коломойський програв касацію НБУ за кредитами "ПриватБанку". Він вимагав анулювання договорів на 18 млрд грн

Коломойський не зміг анулювати кредити "ПриватБанку" і свою поруку за ними
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Верховний Суд на засіданні 7 квітня задовольнив касаційну скаргу Національного банку України й підтвердив законність п'яти кредитних договорів, укладених між НБУ і "ПриватБанком" у 2008–2015 роках (тоді "ПриватБанк" належав українським бізнесменам Ігореві Коломойському і Геннадієві Боголюбову).

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Верховний Суд скасував рішення Господарського суду Києва від 19 липня 2020 року і постанову Північного апеляційного суду від 3 серпня 2022-го – ці суди задовольнили позови Коломойського і визнали недійсними кредитні договори між НБУ та "ПриватБанком" і особисту поруку Коломойського за цими кредитами.

Сума кредитів – 18,3 млрд грн. НБУ надавав їх "ПриватБанку" для підтримки ліквідності, нагадала пресслужба регулятора.

У 2016 році Коломойський (на той момент ще співвласник банку) уклав із НБУ договори поруки, за якими він особисто гарантував повернення банком одержаних кредитів, ідеться в релізі.

У грудні того ж року "ПриватБанк" націоналізували, згодом держава докапіталізувала банк на 155 млрд грн.

"У травні 2019 року Ігор Коломойський подав позов до Господарського суду міста Києва про визнання недійсними цих [п'яти] кредитних договорів, а також договорів поруки. У червні 2020 року суд першої інстанції задовольнив позов колишнього акціонера. Це рішення підтвердив суд апеляційної інстанції. Не погодившись із винесеним рішенням Національний банк оскаржив його у Верховному Суді", – розповіли в НБУ.

Борги за кредитами "ПриватБанк" виплатив НБУ у квітні 2020 року.

Рішення Верховного Суду є остаточним, його не можна оскаржити.