Консалтингова група "А-95": Компанія мережі "БРСМ-Нафта" заплатила тільки 8 млн акцизного збору замість 600 млн

БРСМ торік виробила приблизно 50 тис. тонн бензину марки А-95 і 26 тис. тонн альтернативного пального, зазначає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн
Фото : zn.ua

"Стандарт Ойл 2000", яка входить у групу "БРСМ-Нафта" і займається випуском пального для мережі заправок, мала заплатити в 75 разів більше акцизу, ніж фактично заплатила, пише директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн у статті на сайті enkorr.ua. Він зазначає, що виходить у своїх розрахунках з обсягів виробництва.

"Компанія "Стандарт Ойл 2000", виробнича одиниця групи компаній БРСМ, що випускає бензин на потужностях міні-НПЗ у Гадячі та нафтобази в селі Переяславському під Києвом, за вісім місяців 2020 року заплатила до державного бюджету 8,44 млн грн акцизного збору. Водночас оцінні зобов'язання з акцизу, які розраховують з огляду на обсяги виробництва бензинів цією компанією, за 2020 рік становлять 600 млн грн", – заявляє автор.

Він підрахував, що БРСМ торік виробила приблизно 50 тис. тонн бензину марки А-95 і 26 тис. тонн альтернативного пального – бензину зі вмістом понад 30% спиртів, який становив більше ніж 60% у загальній реалізації цього оператора через АЗС.

"Випуск такого обсягу бензину означає, що потрібно було заплатити приблизно 600 млн грн акцизного збору та 120 млн грн ПДВ на нього. Це так, для початку, – пише Куюн. – Хто знає, а може, за чотири місяці компанія доплатила залишок? Щиро хочеться в це вірити, оскільки інакше доведеться автоматично констатувати, що податкових служб у країні немає. Як немає й купи силових та антикорупційних органів, яких утримують платники податків".

Він додав, що розрахункове значення акцизу становить 50 млн грн на місяць, але "Стандарт Ойл 2000" платила трохи більше ніж 1 млн грн, і отже, покриття податкових зобов'язань становило всього 2%.