Косюк вибув, Новинський – мільярдер. Forbes оновив рейтинг найбагатших українців

Статки більшості українських мільярдерів значно зросли, але до рівня 2013 року все ще не повернулися
Фото: glavcom.ua
Український Forbes опублікував оновлений список найбагатших людей країни. З рейтингу вибув власник "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк, а власник "Смарт-Холдингу" Вадим Новинський повернувся у список мільярдерів.

12 березня український Forbes оприлюднив оновлений рейтинг мільярдерів України. Згідно з оцінками видання, власник найбільшого виробника курятини в Україні, компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк втратив місце у списку мільярдерів через зниження ринкової вартості його головного активу.

Співвласники "Епіцентру" Олександр і Галина Гереги хоч і володіють статками у розмірі понад $1 млрд, не потрапили до переліку мільярдерів, оскільки подружжя заносять до глобального списку лише тоді, коли їхні спільні доходи перевищують $2 млрд, зазначили автори.

Лідером рейтингу Forbes в Україні залишається засновник СКМ Рінат Ахметов, який посідає 330-те місце серед найбільших підприємців світу. На другому місці – власник металургійної корпорації "Інтерпайп" Віктор Пінчук, котрий раніше ділив цю позицію з експрезидентом Петром Порошенком. У червні 2020 року Forbes оцінював їхні статки в однакову суму – $1,4 млрд, але за підсумками року Пінчук зміг наростити капіталізацію свого бізнесу до $2,5 млрд, тоді як Порошенко – на $200 млн, до $1,6 млрд.

На третє місце в рейтингу 2021 року вийшов власник Ferrexpo Костянтин Жеваго. Далі йдуть бізнесмени Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Петро Порошенко. Повернувся до списку мільярдерів власник "Смарт-Холдингу" Вадим Новинський із результатом $1,4 млрд.

Групі українських підприємців, на думку експертів Forbes, допомогло зростання цін на сталь – за рік вона додала в ціні приблизно $300 і сягнула рівня $700/т.

Як вказує видання, статки більшості українських мільярдерів значно зросли.

"І справа не тільки в показниках діяльності їхнього бізнесу. Минулої весни інвестори ще не були готові до пандемії, провідні біржові індекси світу суттєво просіли, а нафта деколи коштувала менше нуля. У березні 2021-го нафта б'є річні, а індекси  історичні максимуми", – підкреслюють у Forbes.

Проти 2013 року активи українських мільярдерів коштують у кілька разів дешевше. Статки Пінчука протягом останніх восьми років зменшилися в півтора раза – з $3,8 млрд до $2,5 млрд. Вартість бізнесу Ахметова за цей період знизилася ще більше – вдвічі – з $15,4 млрд у 2013 році до $7,6 млрд у 2021-му.