Мережу АЗС Glusco, яку пов'язують із Медведчуком, купив бізнесмен із Греції

За інформацією ЗМІ, до продажу мережа АЗС належала другові Медведчука
Фото: glusco.swiss
Мережа автозаправних станцій в Україні Glusco змінила власника, 100% акцій компанії Glusco Energy S.A. купив бізнесмен із Греції Дімитріос Аніфантакіс. Про це пресслужба мережі АЗС повідомила у Facebook.

"Грецький підприємець Дімітріос Аніфантакіс придбав 100% акцій швейцарської компанії Glusco Energy S.A., яка володіє понад 100 автозаправними станціями та чотирма нафтобазами в Україні. Угоду з ізраїльським бізнесменом Нісаном Моїсеєвим, якому належала паливна мережа, було укладено наприкінці жовтня 2021 року, її сума не розголошується", – ідеться в релізі.

Аніфантакіс – громадянин Греції, одружений з українкою, виховує з нею трьох синів, ідеться в повідомленні. Він 30 років працює у сфері глобальної торгівлі енергоресурсами, обіймав керівні посади найвищого рівня в компаніях Litasco, BP plc, Cargill SA, Motor Oil Hellas.

Зараз Аніфантакіс є членом ради директорів Motor Oil Hellas, найбільшої грецької нафтопереробної групи, яка володіє нафтопереробним заводом та приблизно 1,5 тис. АЗС у Греції і за кордоном, повідомила пресслужба Glusco.

Моїсеєв, як пише LIGA.net, є другом нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука, який перебуває в Україні під санкціями та якого обвинувачують у держзраді. Також про зв'язок Glusco з Медведчуком повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна".

За інформацією LIGA.net, мережу сформовано на базі роздрібного бізнесу російської державної нафтогазової компанії "Роснефть", який 2016 року викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через родинну Glusco Energy S.A.

Контекст:

У березні цього року Служба безпеки України заявила про викриття масштабної схеми тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів та масштабних обшуків по всій країні. Джерело видання "ГОРДОН" у правоохоронних органах повідомляло, що йдеться про мережу Glusco.

11 березня на трьох нафтобазах та 105 автозаправних комплексах мережі ТОВ "Глуско Рітейл" провели обшуки в межах кримінального провадження. У Glusco називали дії правоохоронців "неприпустимими", а обвинувачення – "абсурдними".

14 червня пресслужба Державної фіскальної служби повідомила, що ДФС наклала арешт на корпоративні права групи компаній, яка завозила нафтопродукти з РФ. "РБК-Україна" написало, що йдеться про мережу АЗС Glusco.

На початку липня один із топменеджерів мережі АЗС Glusco повідомив про поновлення її роботи з новим власником, яким нібито стала державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR. За його словами, логотип та напис Glusco закрили чорною плівкою.

Однак цю інформацію 10 липня спростував секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов. Він сказав, що санкції проти Медведчука діють у повному обсязі. Пізніше повідомлення про купівлю мережі спростувала і SOCAR.