Мінекономіки України опублікувало розрахунок вартості пального. Ціну на бензин підвищили майже на гривню

Ціни на бензин підвищили до 26,64 грн, а на дизельне пальне – до 22,55 грн за літр
Фото: depositphotos.com

Міністерство економіки України визначило нову середню вартість бензину й дизельного пального (ДП), від якої українські мережі АЗС зможуть встановлювати націнку. Про це йдеться в повідомленні міністерства від 2 липня.

Розрахункові ціни для бензину підвищили до 26,64 грн за літр, а для дизельного пального – до 22,55 грн за літр. Востаннє Мінекономіки публікувало розрахунки вартості бензину та ДП 14 червня. Тоді відомство закріпило ціну літра бензину на рівні 25,82 грн, а дизельного пального – 22,09 грн за літр.

На європейських ринках зростання котирувань на основні види нафтопродуктів триває, за місяць воно становило у середньому 5–6%. Нафта марки Brent цього тижня сягнула позначки $77 за барель, написало enkorr.

Учасники ринку зазначають, що зростання європейських котирувань впливало на внутрішні оптові ціни українського ринку весь червень. У підсумку за місяць ціни у великому опті пального зросли на 500 грн за тонну дизельного пального (+1,8%) і на 950 грн за тонну (+4,5%) на бензини. За оцінками "Консалтингової групи А-95", потенціал зростання цін на бензин і дизельне пальне на українських АЗС становить щонайменше 40 коп. за літр.

Контекст:

Уряд України на засіданні 14 травня встановив межу націнки на пальне в мережах автозаправних станцій: ціна літра дизельного пального не може зрости більше ніж на 7 грн, а бензину – на 5 грн. Держрегулювання цін на продаж у мережах АЗС бензинів А-92, А-95 і дизпального потрібне, щоб запобігти зловживанням суб'єктами господарювання та забезпечити доступність пального для населення, пояснили в Мінекономрозвитку. У відомстві назвали захід тимчасовим і вимушеним.