Міжнародні резерви призначені для забезпечення стабільності курсу, чого ми не спостерігаємо. Резерви зростали, а гривня девальвувала – економіст Новак

Новак: Міжнародні резерви України в нормі
Фото: Андрій Новак / Facebook

НБУ з Кабміном ведуть неправильну курсову стратегію, спрямовану на девальвацію гривні, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Наразі зростання міжнародних резервів України не тягне за собою підвищення курсу національної валюти, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Перед тим, як зрости на 1,3%, міжнародні резерви України зменшувалися протягом кількох попередніх місяців. Тому говорити про певні тенденції не можна. Це звичайні коливання. Просто НБУ під час затишшя на валютному ринку купив певну кількість валюти. Після затишшя знову буде активізація і Нацбанк знову продаватиме валюту. Міжнародні резерви України у нормі. Але цей показник для простого громадянина нічого не означає – йому від них ні холодно, ні жарко. Міжнародні резерви призначені для забезпечення стабільності курсу, чого ми не спостерігаємо. Резерви зростали, а гривня девальвувала", – зазначив економіст.

На його думку, Нацбанк і уряд реалізують неправильну курсову стратегію.

"Як інструментарій забезпечення стабільності курсу, резерви не відіграли вирішальної ролі, тому що НБУ з Кабміном ведуть неправильну курсову стратегію, спрямовану на девальвацію гривні. І навіть збільшення золотовалютних резервів не вплине на стабілізацію курсу гривні. На кінець року курс долара закладено на рівні 30,1 грн. Отже, такий у них план, і вони будуть його дотримуватися", – резюмував Новак.

Обсяг міжнародних резервів України на початок березня становив $18,409 млрд.

У квітні міжнародні резерви країни зросли на 1,3%, що еквівалентно $229 млн, і становлять $18,421 млрд.

Сьогодні офіційний курс гривні до долара знизився на три копійки – із 26,16 до 26,19 грн/$.