Міжнародні резерви України в серпні зросли – Нацбанк

Станом на 1 вересня міжнародні резерви України становили $29 048,7 млн
Фото: National Bank оf Ukraine – Національний банк України / Flickr

Міжнародні резерви України зросли, зокрема, завдяки операціям Національного банку на міжбанківському валютному ринку, повідомили у пресслужбі регулятора.

Станом на 1 вересня міжнародні резерви України становили $29 048,7 млн (в еквіваленті), у серпні вони зросли на 1% завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку, повідомили у пресслужбі Нацбанку України 7 вересня.

За інформацією регулятора, динаміку резервів визначали такі чинники:

  • Операції Нацбанку на міжбанківському валютному ринку. У серпні пропозиція валюти перевищувала попит і Національний банк міг поповнювати міжнародні резерви. Усього в серпні НБУ купив $460,5 млн. Інтервенції із продажу валюти минулого місяця не проводили.
  • Операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду протягом серпня становили $250,5 млн від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). На обслуговування і погашення держборгу в іноземній валюті спрямували $645,2 млн (в еквіваленті). Із цієї суми 496,5 млн заплачено за ОВДП, номінованих у валюті, решта – за зобов'язаннями перед іноземними кредиторами. У серпні уряд і НБУ виплатили $204,5 млн (в еквіваленті) на користь Міжнародного валютного фонду.
  • Переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості й курсів валют). У серпні їхня вартість зросла на $385 млн (в еквіваленті).

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України і поточних операцій уряду і НБУ", – зазначили у пресслужбі регулятора.

Активи НБУ зросли на 13% за перше півріччя 2020 року та становили 1198,9 млрд грн.