Нацбанк України запропонував підвищити суму гарантованих державою вкладів до 600 тис. грн

Для імплементації рекомендації НБУ необхідно внести зміни в законодавство, зазначили у пресслужбі регулятора
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб для проведення своєчасних виплат вкладникам неплатоспроможних банків змушений був залучати кредити від уряду України і Національного банку. Про це повідомили у НБУ.

Заборгованість Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) за номіналом векселів перед урядом України становить 48,1 млрд грн і відсотки за цими позиками, які мають погасити до 2031 року. Про це йшлося на засіданні Ради з фінансової стабільності, повідомили у пресслужбі Національного банку України 7 вересня.

"Для вчасних та повних виплат вкладникам неплатоспроможних банків ФГВФО змушений був залучати кредити від уряду та НБУ. Після значних виплат вкладникам у 2015–2017 роках ФГВФО змушений спрямовувати на погашення цих боргів наявні кошти, які мали б забезпечувати стабільність системи гарантування вкладів. Рада рекомендувала забезпечити стабільність системи гарантування вкладів через конвертацію поточних зобов'язань ФГВФО перед урядом та майбутніх процентних платежів в умовні зобов'язання", – зазначено в повідомленні.

За інформацією регулятора, заборгованість фонду в частині, що відповідає нарахованим відсоткам за векселями, погашатимуть завдяки коштам, які стягують із колишніх власників та пов'язаних осіб банків, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ, а також завдяки коштам, які надійдуть до фонду як кредитора з виплачених їм гарантовані суми вкладникам.

"Погашення заборгованості в частині номіналу векселів здійснюватиметься за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду гарантування вкладів, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, та є не нижчою від 2,5% від загальної гарантованої суми вкладів; перерахування надлишку коштів у погашення умовних зобов’язань також не має призвести до погіршення фінансового стану ФГВФО", – уточнили у НБУ.

За оцінками Нацбанку, цей сценарій дасть змогу перейти до підвищення суми гарантованих державою вкладів у розмірі 600 тис. грн. після здійснення реструктуризації зазначених боргових зобов'язань фонду. Для імплементації цієї рекомендації необхідно внести відповідні зміни в законодавство.

Сума гарантованого державою вкладу в Україні становить 200 тис. грн.