Міжнародний фонд для України надасть військову допомогу на суму понад €350 млн

IFU заснували дев'ять країн, нагадали в Міноборони України
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Міжнародний фонд для України (IFU) виділив для військової допомоги Україні в її боротьбі з російською агресією пакет на суму більше ніж €350 млн. Про це 13 червня поінформували в міноборони Нідерландів й підтвердили в Міністерстві оборони України.

"IFU надасть новий військовий пакет на суму понад €350 млн. Підтримка направлена ​​на постачання в Україну 152-мм артилерійських снарядів. [...] Це рішення є важливим внеском у зміцнення обороноздатності України", – ідеться в дописі українського оборонного відомства.

Воно нагадало, що IFU засновали Великобританія, Нідерланди, Австралія, Данія, Ісландія, Литва, Нова Зеландія, Норвегія і Швеція, і висловило подяку партнерам України.

Міноборони Нідерландів підкреслило, що з міркувань безпеки не надає точної інформації про кількість снарядів 152-мм калібру, які передають Україні, а також про строки їх постачання.

"Це одне з найбільших замовлень IFU від міжнародної збройової промисловості. У попередніх постачаннях боєприпасів Україна в основному отримувала подаровані Заходом 155-мм снаряди для гаубиць. Однак у країні також є чимало 152-мм гармат. Завдяки новому постачанню цю зброю також можна буде використовувати краще", – заявили в Амстердамі.

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову та фінансову.

Навесні 2022 року було започатковано формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн.

13 червня 2024 року в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі відбулося 23-тє засідання у форматі "Рамштайн" із питань оборонної допомоги Україні. Цього дня стало відомо, що Аргентина також приєдналася до формату "Рамштайн".