МВФ вимагає від України збалансованого та реального бюджету – Гетманцев

Гетманцев: Найбільше занепокоєння викликають дефіцит і держборг
Фото: Danil Getmantsev / Facebook

Завищений дефіцит держбюджету України загрожує фінансовій спроможності України, вважає нардеп від "Слуги народу", голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) задоволений проєктом державного бюджету України. Про це 9 листопада заявив УНН народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"МВФ як кредитора, безумовно, турбує стан наших публічних фінансів. З огляду на зазначене, партнери вимагають збалансованого і реального бюджету. Реальний – тут ключове слово. Адже якщо ми припускаємо завищений дефіцит без реальних джерел покриття, то це ставить під загрозу нашу фінансову спроможність", – сказав Гетманцев.

Він зазначив, що у збалансованому та реальному держбюджеті "без ілюзій" зацікавлена і сама Україна, але поки до фінансового документа "величезна кількість зауважень".

"У нас є запитання і до видаткової, і до дохідної частини бюджету. Однак найбільше занепокоєння викликають дефіцит і державний борг. Дефіцит об'ємом 6% ВВП – величезний. Але ще більше викликає занепокоєння невизначеність щодо джерел його покриття. Мінфін розраховує залучити... 700 млрд грн на внутрішньому ринку. Я не бачу такого потенціалу, такої ліквідності на ринку", – пояснив голова фінансового комітету Ради.

5 листопада Верховна Рада ухвалила за основу проєкт держбюджету на 2021 рік, який передбачає доходи розміром 1,071 трлн грн, витрати – 1,350 трлн грн і дефіцит – 270 млрд грн.

Україна розраховує отримати від МВФ транш розміром $700 млн до кінця 2020 року.