Гетманцев: Для нас надзавдання – наздогнати Білорусь чи Росію

Гетманцев: Економічний розвиток – дуже довга, копітка, щоденна праця
Фото: Danil Getmantsev / Facebook

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" нардеп від "Слуги народу", голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що зробити з України Францію не вийде і за життя наступного покоління.

Надзавданням для української економіки є наздогнати Білорусь чи Росію. Таку думку висловив у інтерв'ю виданню "ГОРДОН" народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Щоб наздогнати Польщу за рівнем ВВП на душу населення, нам мінімум 40 років треба. (...) До чого я говорю? Немає простих рішень. Треба дивитися правді в очі: зробити з України Францію не вийде навіть за життя наших дітей. Для нас надзавдання – наздогнати Білорусь чи Росію, у якій – на хвилиночку! – ВВП утричі більший, ніж у нас. Нещодавно вийшов звіт МВФ про доходи населення у світі. Він підтверджує це", – сказав він.

Голова парламентського комітету наголосив, що "Південній Кореї знадобилося 40 років, щоб перетворитися з країни – експортера водоростей на країну – експортера високоточної техніки".

"Нам, до речі, знадобилося 30 років, щоб пройти шлях у зворотному напрямку... Економічний розвиток – дуже довга, копітка, щоденна праця. Комплексна праця, де треба, зокрема, і закони впроваджувати, і помилки виправляти, і ще раз упроваджувати вже виправлені закони. Це стосується всіх сфер, зокрема податкової, правоохоронної та судової. Ми не можемо сьогодні робити спочатку одне, а потім інше. Ми мусимо працювати в усіх напрямах разом. Тоді буде результат", – пояснив Гетманцев.

Гетманцев: Країни третього світу набагато успішніші за нас. А ми досі вважаємо, якщо знімемо Авакова – прокинемося в багатій Україні. Читайте повну версію інтерв'ю

За прогнозами уряду, ВВП України 2020 року впаде на 4,8% за інфляції 6,8%. Всесвітній банк вважає, що економіка України впаде на 3,5%.

Водночас Міжнародний валютний фонд вважає, що ВВП України цього року скоротиться на 8,2%, 2021-го – зросте на 1,1%, у 2022-му – на 3%. На докризовий рівень економіка вийде не раніше ніж 2023 року, вважають у МВФ.

За прогнозом Нацбанку, економіка України скоротиться 2020 року на 5%, 2021 року відновне зростання становитиме 4,3%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує, що 2020 року економіка України скоротиться на 6,5% і зросте на 3,8% і 3,5% 2021-го і 2022 року.