МВФ зменшив свої комісії на запозичення. Як це допоможе Україні?

Завдяки рішенню МВФ Україна за п'ять років може заощадити $700 млн
Фото: depositphotos.com

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду 11 жовтня ухвалила рішення про перегляд політики своїх зборів і знизила вартість запозичень. Про це повідомляють у пресрелізі, опублікованому на сайті МВФ. 

Вартість запозичень, які надає МВФ, знизять на 36%, відповідно, прогнозують, що прибутки Фонду теж зменшаться – приблизно на $1,2 млрд на рік. 

Виконавчий директор від України в МВФ Владислав Рашкован пояснив, що зменшення комісій за позиками має позитивний вплив для України. 

"Наші загальні річні витрати за користування ресурсами МВФ зменшаться десь на $130 млн. Приймаючи до уваги майбутні транші МВФ по існуючій програмі, ефект на наступні п'ять років – $650–700 млн. Непогано, у тому числі тому що затрати для України зменшуються на рівні 38–39%, тобто більше, ніж для інших країн. Чи могло би бути ще більше зниження, як хотіли деякі країни, у тому числі й ми? Теоретично – так, але міжнародна фінансова дипломатія – це також і мистецтво можливого", – написав він. 

За словами Рашкована, ідеться тільки про вартість запозичень для країн, що розвиваються, і це рішення Фонду не було легким, оскільки стосується як країн-боржників, так і країн-донорів.  

"Що далі? А далі ключові економіки світу (та їхні центробанки) впоралися з інфляцією, і тому центробанки почали цикл зниження ключових ставок, тому й базова ставка кредитування дуже скоро почне швидко знижуватися з максимумів, на яких вона була останній рік. Це ще додатково знизить вартість ресурсів МВФ для України", – додав він.

Контекст:

МВФ 31 березня 2023 року затвердив програму фінансування України на $15,6 млрд. Вона є частиною великого пакету підтримки України міжнародними партнерами загальною вартістю $115 млрд.

Чотирирічна програма має два етапи. Перший, розрахований на 2023–2024 роки, спрямовано на виконання бюджетних показників і посилення мобілізації доходів. Для цього буде потрібна підтримка валютних резервів і сприяння довгостроковій фінансовій стійкості. Також влада України зобов'язується продовжувати реформи й боротьбу з корупцією. Другий етап буде спрямовано на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку повоєнної реконструкції та прискорення вступу України в Європейський союз.

За цією програмою Україна вже отримала п'ять траншів на суму приблизно $7,6 млрд: три транші надійшли 2023 року ($2,7 млрд – у квітні, $890 млн – у липні, $900 млн – у грудні), два транші – 2024-го ($880 млн – у березні, $2,2 млрд – у липні).