МЗС України назвало п'ять причин, чому ЄС має скасувати заборону на українське зерно

Обмеження на українське зерно дасть РФ заробляти більше грошей на війну, вважає Ніколенко
Фото: Oleg Nikolenko / Facebook

Євросоюз має скасувати штучну заборону на ввезення українських зернових, тому що вона грає на руку країні-агресору Росії. Про це речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко 14 вересня написав у Facebook.

Він виклав причини, через які країнам ЄС не потрібно продовжувати тимчасове ембарго на українське продовольство, яке діє до 15 вересня:

  • Україна і ЄС створили спільну координаційну платформу, в межах якої опрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн;
  • експорт української сільськогосподарської продукції не є причиною дестабілізації європейського ринку. Незважаючи на заборону Єврокомісії та тривалу відсутність імпорту українських зернових, проблеми фермерів Словаччини, Польщі, Румунії й Угорщини не було врегульовано. На думку речника МЗС, їхнім урядам потрібно знайти рішення, і точно не використовуючи обмеження для України. Для цього Брюссель має низку інструментів підтримки;
  • рішення Болгарії поновити імпорт українських зернових підтверджує безпідставність односторонніх обмежувальних заходів;
  • штучне обмеження українського експорту грає на руку РФ, яка є конкурентом України на світових ринках зерна. Для неї заборон на ринку ЄС немає, а скорочення постачань українського зерна означає можливість для Росії заробляти більше грошей на війну проти України;
  • заборона на імпорт у принципі протиправна, вважає Ніколенко. Вона порушує Угоду про асоціацію між Україною і ЄС, а також принципи й норми Єдиного ринку ЄС.

Контекст:

Заборона на вільні постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини діє до 15 вересня. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі й інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини і Словаччини зустрічалися у Варшаві щоб обговорити імпорт сільгосппродукції з України. Тоді вони вирішили, що ембарго на ввезення продукції з України необхідно продовжити до кінця року.

Президент України Володимир Зеленський 22 серпня під час зустрічі з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн наголосив на важливості повного відновлення експорту української агропродукції з 15 вересня. 6 вересня у зверненні до учасників саміту ініціативи "Тримор'я" він заявив, що "будь-які обмеження проти українського експорту зараз – це масштабування тих руйнувань, яких завдають російські терористи". Зеленський звернувся до президентів Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини й Молдови, а також до віцепрем'єр-міністра Болгарії, закликавши їх "не робити Україну мішенню в економічному чи політичному сенсі".