На госпіталізацію COVID-хворих витратять майже 15 млрд грн замість запланованих 9 млрд грн

Станом на листопад на медгарантії для пацієнтів із COVID-19 уже витратили 10,2 млрд грн
Фото: depositphotos.com

До кінця року обсяг бюджетних видатків на лікування пацієнтів із COVID-19 у стаціонарі становитиме приблизно 14,8 млрд грн замість запланованих 9 млрд грн. Про це повідомляє експертна організація StateWatch із посиланням на офіційну відповідь Національної служби здоров'я України.

На початку цього року Міністерство охорони здоров'я з метою реалізації пакетів медгарантій для хворих на COVID-19 передбачило 9 млрд грн. Кошти планували витратити на приблизно 258 тис. госпіталізованих осіб із коронавірусом.

Проте 2021 року після внесених змін до бюджету за цим напрямом обсяг видатків становить 14,8 млрд грн, а кількість пацієнтів, які скористалися цим пакетом медгарантій станом на листопад, становить 471 тис. осіб. Тобто майже вдвічі більше людей, ніж було заплановано на початку року.

Станом на листопад за напрямом витрат на медгарантії для пацієнтів із COVID-19 уже було витрачено 10,2 млрд грн.

Кошти реалізовує НСЗУ за бюджетною програмою "Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення" на 2021 рік, яка містить спрямування витрат на лікування хворих на COVID-19 у стаціонарі.

У показниках бюджетної програми закладено, що витрати на лікування одного хворого COVID-19 у стаціонарі 2021 року становлять у середньому 35 тис. грн.

Водночас, за розрахунками аналітиків StateWatch, цьогоріч середня вартість повного курсу вакцинації для однієї людини становить приблизно 552 грн.

Інфографіка: statewatch.org.ua

За даними МОЗ, 91,1% госпіталізованих не були вакцинованими жодною дозою. Оцінений Національною академією наук України розрахунковий рівень ефективності вакцин становить 87% за повної вакцинації та 67% за вакцинації однією дозою дводозної вакцини.

Водночас рівень захисту від реанімування (основної ланки витрати коштів, передбачених на лікування) та виникнення ускладнень перевищує 95% у разі повної вакцинації незалежно від виробника та типу вакцини.

Тому експерти StateWatch вважають, що потрібно перерозподілити кошти держбюджету для вакцинації щонайменше 70% населення України. Такий підхід до боротьби з пандемією не лише сприятиме створенню колективного імунітету проти COVID-19, але й дасть змогу вдесятеро зменшити витрати бюджетних коштів на лікування пацієнтів із COVID-19, упевнені експерти.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, повідомив 11 жовтня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. У середині листопада влада заявила про початок спаду четвертої хвилі.

Країна пройшла осінній пік захворюваності та смертності від коронавірусу, заявили 24 листопада в Національній академії наук України.

Станом на 7 грудня в Україні підтвердили 3,5 млн випадків COVID-19, померло майже 89 тис. людей.

За даними МОЗ, 96,5% померлих із 1 серпня до 31 жовтня від ускладнень COVID-19 не було щеплено двома дозами вакцини.