На ринок ЄС припадає понад 63% українського експорту – Шмигаль

Шмигаль привітав продовження економічного безвізу з ЄС
Фото: kmu.gov.ua
2022 року Україна ввезла до країн Євросоюзу товарів майже на $28 млрд. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 26 травня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Прем'єр нагадав, що 25 травня Євросоюз продовжив на рік дію економічного безвізу з Україною.

"Це означає, що українські підприємці й далі будуть експортувати свої товари до ЄС без мит, квот і тарифів. Так закладаємо міцний економічний фундамент нашої єдності", – сказав глава уряду.

Шмигаль заявив, що ЄС – головний торговельний партнер України.

"На європейський ринок припадає понад 63% нашого експорту. Минулого року ми ввезли до країн Євросоюзу товарів майже на $28 млрд, це на 4% більше, ніж до повномасштабної війни", – сказав він.

25 травня Рада ЄС ухвалила постанову про продовження зупинення всіх мит, квот і заходів торговельного захисту для українського експорту в Євросоюз до червня 2024 року. Скасування поширюється на фрукти й овочі, для яких діє система вхідних цін, а також на сільськогосподарську продукцію та перероблену сільськогосподарську продукцію, на які поширюються тарифні квоти.

Контекст:

Пропозиція скасувати на рік мита вперше прозвучала 27 квітня 2022 року. Цей крок мав допомогти збільшити експорт України в ЄС і полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення Росії.

4 червня 2022 року набув чинності регламент Європейського парламенту і Євроради про тимчасові заходи щодо лібералізації торгівлі, які звільняють на рік український експорт від мит.

27 квітня 2023 року продовження безмитної торгівлі з Україною на рік підтримав профільний комітет Європарламенту. Наступного дня продовження лібералізації торгівлі з Україною підтримали посли країн ЄС.

Пропозицію продовжити безмитну торгівлю ЄС з Україною до 5 червня 2024 року Європейський парламент схвалив на засіданні 9 травня.