На шахті ДТЕК упровадили цифрову систему позиціювання для безпеки шахтарів

Надалі систему можна буде дообладнати відеореєстратором, який передаватиме потокове відео на поверхню
Фото: delo.ua
Компанія розгорнула систему позиціювання на базі підземної мережі Wi-Fi, тепер інформація про місцеперебування кожного шахтаря надходить диспетчеру на поверхні.

На шахті "Ювілейна" ДТЕК шахтоуправління "Першотравенське" упровадили інноваційну цифрову систему позиціювання, яка базується на технології Wi-Fi + Bluetooth, повідомляє 13 січня сайт компанії.

У пресслужбі зазначили, що нова технологія дає змогу в режимі реального часу відстежувати, де саме перебувають люди під землею. Диспетчери завдяки цифровій системі одразу дізнаються про концентрацію метану в гірничих виробках і дістають інформацію про аварійні ситуації. Цифрову систему безпеки відпрацьовують саме на шахті "Ювілейна", оскільки протягом останніх 10 років її глибина сягала 570 м, і вугільні пласти містять підвищену кількість метану.

Раніше такі системи використовували радіозв'язок, який лише передавав сигнал на поверхню і не давав можливості відправляти інформацію під землю. Також для всіх шахтарів "Ювілейної" замість звичайних світильників закуповують смартлампи, які в режимі реального часу заміряють концентрацію метану, фіксують місцеперебування працівників і передають ці дані диспетчеру на поверхню. У кожній лампі є система оповіщення за допомогою смс-повідомлень і "кнопка тривоги".

"Ми розгорнули систему позиціювання на базі підземної мережі Wi-Fi, яку обладнали на початку року. До речі, у серпні вона була визнана найглибшою у країні і ввійшла до Книги рекордів України. Використання смартлампи, яка за допомогою Bluetooth конектиться до Wi-Fi, відкриває додаткові можливості для підвищення безпеки наших шахтарів. Люди під землею тепер можуть передавати і приймати повідомлення. А ми з поверхні можемо відстежувати їхнє самопочуття, не допускати переміщення в небезпечну зону або, навпаки, направляти туди, де колегам потрібна допомога. Надалі смартлампу можна буде дообладнати відеореєстратором, який буде передавати потокове відео на поверхню", – повідомив керівник проєкту "Цифрові проєкти безпеки" ДТЕК Вадим Мірошниченко.

У компанії підкреслили, що нову систему позиціювання розгорнули в рекордні строки: за півтора місяця під землею змонтували понад 1700 радіомаячків Bluetooth, які забезпечили покриття майже 80 км гірничих виробок.

"Для команди напрямку "Цифрова шахта" це була амбітна мета, з якою ми впоралися. Ми вже живемо у світі, де все стає взаємопов'язаним і підключеним до мережі. Цифрова екосистема шахти – це і є приклад в мініатюрі нинішнього connected world. Такого роду проєкти – це наш внесок у трансформацію енергетики, енергонезалежність країни, це доказ досягнень ДТЕК у сфері цифрової трансформації", – заявив керівник IT і програми MODUS із цифрової трансформації ДТЕК Дмитро Осика.

У ДТЕК зазначили, що система розрахована на експлуатацію в підземних виробках шахт і має всі дозвільні документи.

"ДТЕК Енерго" – це відповідальна і надійна компанія, яка дбає про співробітників. Ми завжди ставимо у пріоритет безпеку праці, використовуючи для цього найсучасніші технології та інноваційні розробки. На шахті "Ювілейна" видобуток вугілля ведеться у складних гірничо-геологічних умовах: тут одна з найвищих у Західному Донбасі концентрацій метану. І тому для нас так важливо було якомога швидше впровадити в роботу цю систему позиціювання. Адже це дозволяє нам зробити працю наших шахтарів більш безпечною, а видобуток вугілля – більш продуктивним", – підкреслив директор з видобутку вугілля "ДТЕК Енерго" Михайло Барабаш.