"Нафтогаз" готує новий позов проти "Газпрому"

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту газу
Фото: ЕРА

Через відмову російського "Газпрому" виконувати рішення міжнародного арбітражу "Нафтогаз України" змушений офіційно розпочати процедуру примусового виконання рішення і готує новий позов про відшкодування збитків.

НАК "Нафтогаз України" готує новий позов проти російського монополіста "Газпром" через його відмову виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. Про це під час зустрічі з єврокомісаром із питань конкуренції Маргрете Вестагер повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляють на сайті української компанії.

Вітренко нагадав, що у 2017 році "Нафтогаз" подав свої зауваження щодо зобов'язань, які погодився взяти на себе "Газпром" у межах окремої антимонопольної справи, розпочатої Європейською комісією у 2012 році у зв'язку з діями російської компанії на газових ринках Центральної та Східної Європи.

"На жаль, запропоновані умови навряд чи змусять "Газпром" припинити зловживання на цих ринках", – додав Вітренко.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен виплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

2 березня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер зазначив, що компанія змушена розпочати процедуру розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України" через Стокгольмський арбітраж. Він звинуватив суд у "подвійних стандартах".

27 березня в "Газпромі" заявили, що почали переговори з "Нафтогазом" про розірвання контрактів на постачання і транзит газу.

29 березня "Газпром" подав в Апеляційний суд шведського округу Свеа клопотання про оскарження та часткове скасування остаточного рішення щодо спору з компанією "Нафтогаз України" у справі про транзит газу.

23 березня міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу у "Газпрому" можуть примусово стягнути запаси газу зі сховищ у країнах ЄС, а також нерухомість та цінні папери, розміщені в іноземних банках.