"Нафтогаз" має намір притягнути "Газпром" до відповідальності за порушення антимонопольного законодавства Євросоюзу

Вітренко: Єврокомісія може оштрафувати "Газпром", але це буде її рішенням
Фото: Сергій Лещенко / Facebook

У зверненні "Нафтогазу України" з позовом проти російського "Газпрому" не буде вимоги про компенсацію, зазначив головний виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко.

Наприкінці квітня компанія "Нафтогаз України" подасть позов до російської компанії "Газпром" про порушення правил економічної конкуренції в Європейському союзі. Про це головний виконавчий директор компанії Юрій Вітренко повідомив 5 березня на конференції у Брюсселі, інформує "Укрінформ".

"Ми маємо твердий намір притягнути "Газпром" до відповідальності за порушення правил конкуренції на європейському ринку, який (позов. – "ГОРДОН"подаватимемо наприкінці квітня 2019 року. Тож на додаток до боротьби з "Газпромом" в арбітражі ми починаємо боротися з "Газпромом" у самій Європі. Ми будемо використовувати європейські закони щодо конкуренції як основу для такого позову, на користь європейським споживачам, Українській державі та стабільності в регіоні", – сказав Вітренко.

За його словами, дії "Нафтогазу" покликані "забезпечити майбутнє" для газотранспортної системи України, а також європейську енергетичну безпеку.

Виконавчий директор української компанії підкреслив, що не йдеться про позов із вимогою компенсації, повідомляє "Немецкая волна".

"Ми говоримо, що Єврокомісія має застосувати певні вимоги до "Газпрому", щоб зловживання припинилися. Єврокомісія, звісно, може оштрафувати "Газпром", але це буде її рішенням", – зазначив Вітренко.

Однією з причин позову він назвав заборону на транзит через Росію газу з Центральної Азії.

"Ми купуємо газ у ЄС, і цей газ дорожчий за антиконкурентні дії "Газпрому". Якби "Газпром" дозволив газовий транзит із Центральної Азії, ціни на газ у ЄС знизилися б", – пояснив Вітренко.

"Газпром" уже програв українській компанії один судовий процес. 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має виплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

За твердженням української компанії, із 1 березня 2018 року на суму боргу "Газпрому" нараховують пеню.

"Газпром" оскаржив обидва рішення Стокгольмського арбітражу і почав процедуру розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України".

"Нафтогаз" почав процедуру примусового стягнення активів "Газпрому" в Нідерландах, Великобританії та Швейцарії.

Окружний суд Амстердама 30 травня заарештував акції оператора газопроводу "Блакитний потік" Blue Stream Pipeline Company B.V. (BSPS), які належать російському холдингу "Газпром".

Україна вже кілька років купує газ не в "Газпрому", а в компаній із Євросоюзу, які, зі свого боку, отримують його з РФ.