"Нафтогаз" не знайшов підтверджень інформації Paradise Papers про намір вивести кошти компанії в офшор топ-менеджером "Укртрансгазу"

У "Нафтогазі" відзвітували про результати службової перевірки
Фото: EPA

Перевірка встановила, що член правління "Укртрансгазу" Сергій Олексієнко створив у січні 2016 року фонд Pioneer Foundation на острові Мен "із метою довгострокового планування спадщини родини", повідомили в "Нафтогазі".

Службова перевірка НАК "Нафтогаз України" не знайшла підтверджень інформації Paradise Papers про намір вивести кошти державної компанії в офшор членом правління ПАТ "Укртрансгаз" Сергієм Олексієнком, повідомила прес-служба НАК 11 грудня.

"У ході перевірки було встановлено, що ПАТ "Укртрансгаз" не укладало договорів із фондом Pioneer Foundation та/або компанією Estera Trust Limited (реєструючий агент і директор фонду) та, відповідно, не здійснювало ніяких платежів на користь зазначених компаній. У період роботи Олексієнка в НАК "Нафтогаз України" на посаді радника голови правління до його компетенції не відносилися будь-які повноваження з розпорядження майном чи коштами компанії або одноособового підписання договорів і контрактів від імені компанії", – зазначили в "Нафтогазі".

Перевірка НАК установила, що фонд Pioneer Foundation було зареєстровано 25 січня 2016 року на острові Мен за інструкцією Олексієнка "з метою довгострокового планування спадщини родини", ідеться в повідомленні.

"Протягом існування фонду Pioneer Foundation ним не проводилася будь-яка діяльність, не було відкрито жодного рахунку та, відповідно, не одержувались кошти чи майно. Фонд не мав жодних афілійованих компаній, і його діяльність була офіційно припинена 18 квітня 2017 року", – заявили в "Нафтогазі".

У матеріалах архіву юридичної компанії Appleby, який став надбанням Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), згадували прізвище Олексієнка. У 2016 році він створив на острові Мен офшорне підприємство з метою виведення з України $1 млн в обхід чинних обмежень на виведення валюти, стверджують журналісти проекту "Слідство.Інфо". Чи відбулася транзакція, невідомо.

5 листопада о 20.00 за Києвом одночасно 400 журналістів у 67 країнах опублікували розслідування про офшори чиновників, політиків, великих підприємців і артистів.

Понад 13 млн документів архіву компанії Appleby з анонімних джерел дістала німецька газета Süddeutsche Zeitung, яка поділилася інформацією з ICIJ.