"Нафтогаз" попросив у кредиторів відтермінування за виплатами

"Нафтогаз" звернувся до інвесторів із проханням відтермінувати платежі за боргом
Фото: ЕРА
НАК "Нафтогаз" звернулася до власників єврооблігацій із проханням відтермінувати виплати на два роки. Про це 2 серпня повідомила пресслужба Кабінету Міністрів України.

"Держателям єврооблігацій пропонується погодити певні зміни до умов таких цінних паперів, у тому числі відстрочення строків сплати тіла й відсотків на період двох років, що в цілому є подібними умовами до умов умови пропозиції, яку зробила Україна щодо державних єврооблігацій", – ідеться в повідомленні.

Для збереження валютної ліквідності у країні уряд планує провести реструктуризацію й отримані кошти спрямувати на придбання газу для забезпечення опалювального сезону 2022/2023 років.

Кабмін закликає інвесторів підтримати пропозиції "Нафтогазу".

Контекст:

14 липня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту "Нафтогазу" до переддефолтного С. Це сталося після того, як компанія запросила згоду на відтермінування обслуговування боргу за єврооблігаціями.

У зверненні до власників облігацій, яке цитувало агентство "Інтерфакс-Україна", НАК зазначила, що прохання про відтермінування спричинене необхідністю підготуватися до майбутнього опалювального сезону: уряд доручив компанії закупити додаткові обсяги газу.

"Нафтогаз" має намір для виконання ухвали уряду – спрямувати оборотний капітал на купівлю імпорту, а не здійснювати виплати за облігаціями відповідно до їхніх поточних умов", – заявила компанія.

26 липня "Нафтогаз" оголосив про дефолт щодо єврооблігацій у зв'язку з тим, що Кабмін не дозволив компанії провести виплати.