Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень для бізнесу

Держпідприємства зможуть купувати валюту й переказувати її на користь нерезидентів
Фото: bank.gov.ua

Національний банк України з 10 вересня пом'якшує низку чинних валютних обмежень. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Зокрема, зазнають змін купівля й переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю. Обмеження вводить рішення правління НБУ №108 від 6 вересня, яке вносить зміни до постанови, ухваленої регулятором у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну для регулювання банківської сфери в умовах воєнного стану.

"Державні підприємства зможуть купувати валюту й переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO₂), пов'язаних з авіаційною діяльністю. Це посприяє безперебійності оборонних закупівель за державними контрактами, дасть змогу й надалі виконувати авіаційні перевезення за кордоном, а також підтримає українсько-європейське військово-технічне співробітництво", – ідеться в релізі.

Окрім того, відкривається можливість виплат за операціями, які передбачає договір перестрахування, укладений з іноземними ядерними страховими пулами (на додачу до перестрахувальних премій або виплат, котрі вже дозволені станом на сьогодні). Зокрема, можна буде платити бонус за беззбитковість, що є обов'язковою умовою, яку визначає договір перестрахування. Це пом'якшення матиме незначний вплив на міжнародні резерви й одночасно дасть змогу Ядерному страховому пулу виконувати зобов'язання перед партнерами, що є важливим для безперебійної роботи галузі.

Тим же рішенням регулятор дозволяє купівлю й переведення іноземної валюти юридичними особами-резидентами, які є суб'єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС під час купівлі товарів українських виробників споживачами із країн ЄС. Умова для проведення цих операцій – суб'єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС. Таке пом'якшення насамперед підтримає малий та середній бізнес, який дістане можливість просувати власні товари на ринку ЄС завдяки торговельним майданчикам.

У НБУ зазначили, що додатково бізнесу дозволяють здійснювати відшкодування купонних платежів за єврооблігаціями, які були сплачені з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року (включно). Такі перекази дозволені винятково із власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту або позики від резидента), ідеться в повідомленні Нацбанку.

Контекст:

Тією ж постановою НБУ посилив обмеження на розрахунки з карток українських банків за кордоном на певні товари й послуги. Із 10 вересня регулятор установив ліміт використання карток українських банків за кордоном для купівлі коштовностей (100 тис. грн) і операцій із нерухомістю (500 тис. грн).