Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з карт українських банків за кордоном на певні товари та послуги

На годинники й коштовності дозволено витрачати не більше ніж 100 тис. грн на місяць
Фото: ЕРА

Національний банк України з 10 вересня встановив ліміт використання карток українських банків за кордоном для купівлі коштовностей і оренди житла. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Обмеження вводить постанова правління НБУ №108 від 6 вересня, яка вносить зміни до постанови, ухваленої регулятором у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну для регулювання банківської сфери в умовах воєнного стану. Ліміти набувають чинності з 10 вересня й мають перешкоджати непродуктивному відтоку капіталу з України, ідеться в релізі.

Рішення стосується розрахунків за кордоном із використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків в іноземній валюті для оплати низки товарів, зокрема годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет та іншого за кордоном. Нацбанк відвів на ці купівлі не більше ніж 100 тис. грн на місяць.

Також нововведення стосується операцій із нерухомістю. Установлено щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн на операції з кодом торговця 6513 (агенти й менеджери з нерухомості). Операції з таким кодом використовують для сплати комісії за управління, оплати за проживання й пов'язаних із цим комісій, пояснили в НБУ.

Сума 0,5 млн грн "ураховує потреби українців, що перебувають за межами України або подорожують за кордоном, і задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції", вказано в релізі.