Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 13% і покращив прогноз економічного зростання України на 2024 рік

Нацбанк погіршив прогноз інфляції у 2024 році і покращив прогноз зростання ВВП
Фото: depositphotos.com

Правління Національного банку України вирішило зберегти облікову ставку на рівні 13%. Про це 25 липня повідомила пресслужба НБУ.

"Це рішення спрямовується на забезпечення стійкості валютного ринку й наближення інфляції на прогнозному горизонті до цілі 5%... Враховуючи, що подальше пришвидшення інфляції може призвести до погіршення очікувань і зниження реальної дохідності гривневих інструментів, доцільним є збереження облікової ставки на рівні 13%", – пояснюють у повідомленні.

Базовий сценарій прогнозу передбачає відновлення циклу зниження облікової ставки лише на початку 2025 року. Однак, якщо ризики для інфляційного розвитку й валютного ринку послабляться, зокрема внаслідок імовірного отримання Україною більших обсягів фінансової підтримки, НБУ обіцяє розглянути можливість швидшого відновлення циклу. Водночас у разі суттєвого зростання цінового тиску й появи ризиків розбалансування очікувань НБУ буде готовий посилити монетарну політику.

Як зазначають у НБУ, після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а упродовж останніх місяців "очікувано пришвидшилася" і в червні сягнула 4,8% у річному вимірі. Регулятор зазначає, що базова інфляція (5% рік до року в червні) відповідає прогнозу НБУ.

Фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію. Окрім того, на динаміці окремих компонентів базового індексу споживчих цін позначилося послаблення обмінного курсу гривні

Надалі, за прогнозом НБУ, інфляція ще пришвидшиться, і станом на кінець року сягатиме 8,5%, але наступного року почне знижуватися – до 6,6%. "У 2026 році інфляція повернеться до цілі НБУ в 5% на тлі поступової нормалізації функціонування економіки й подальшого поліпшення ситуації в енергетиці", – зазначає регулятор.

Економічне відновлення триватиме, хоча буде обмеженим через вплив війни, зокрема через значні пошкодження енергосистеми, прогнозує Нацбанк. Попри дефіцит електроенергії й менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ навіть дещо покращив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%. 

"Поступова нормалізація умов функціонування економіки, збереження м’якої фіскальної політики разом із розбудовою експортних шляхів і пожвавленням зовнішнього попиту сприятимуть пришвидшенню темпів зростання реального ВВП до 4–5% у 2025–2026 роках", – ідеться в повідомленні. 

Базовий сценарій прогнозу передбачає збереження значних обсягів зовнішнього фінансування України, яке, однак, поволі скорочуватиметься з розширеннямя внутрішньої спроможності покривати видатки бюджету власними ресурсами. Очікують, що цього року міжнародні партнери нададуть Україні приблизно $38 млрд пільгових кредитів і грантів, а наступного року – не менше ніж $31 млрд.

Основним ризиком для інфляційної динаміки й економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни.

Залишаються й інші ризики, більшість із яких також прямо чи опосередковано пов’язана з перебігом війни, зокрема:

  • виникнення додаткових бюджетних потреб, передусім для підтримання обороноздатності;
  • перенесення на ціни окремих нових податків для бізнесу, щодо запровадження яких зараз дискутують на державному рівні;
  • подальше пошкодження інфраструктури, передусім енергетичної й портової;
  • поглиблення негативних міграційних тенденцій;
  • ризик суттєвішого зниження обсягів підтримки України міжнародними партнерами, зокрема внаслідок електоральних циклів у багатьох країнах. 

Водночас є ймовірність реалізації низки позитивних сценаріїв, пов’язаних із подальшим розширенням експортних можливостей, пришвидшенням євроінтеграційних процесів, реалізацією масштабної програми відновлення України, швидшими темпами відновлювальних робіт в енергетиці, вважають у Нацбанку.

Контекст:

Облікова ставка визначає норму відсотка, який НБУ стягує в разі рефінансування комерційних банків. Що вища ставка, то дорожче для банків і для споживачів коштують кредити й депозити. Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх. Унаслідок цього попит на товари скорочується, інфляція сповільнюється. Зворотний бік підвищення облікової ставки – скорочення кредитування і, як наслідок, уповільнення економічного зростання.

У червні 2020 року облікова ставка в Україні сягнула історичного мінімуму – 6%. У березні 2021 року НБУ почав поступово підвищувати її, і в січні 2022-го, за місяць до російського повномасштабного вторгнення, Нацбанк підвищив ставку до 10%. 3 червня 2022 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Ставка трималася на цьому рівні до 27 липня 2023 року, коли регулятор знизив її до 22%.  

15 грудня минулого року НБУ знизив облікову ставку до 15%. 25 січня 2024 року ухвалив рішення залишити її на попередньому рівні, 14 березня – знизив до 14,5%, 25 квітня – до 13,5%, 13 червня – до 13%.

Наступне засідання правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 19 вересня 2024 року.