Нацбанк України знизив облікову ставку до 13%

НБУ знижує облікову ставку з липня 2023 року
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку із 13,5% до 13%. Про це 13 червня поінформував сайт регулятора.

"Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку із 13,5% до 13% із 14 червня 2024 року. Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань і баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом'якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки", – ідеться в повідомленні.

У НБУ наголосили, що після тривалого періоду зниження інфляція залишилася незмінною у квітні й лише незначно зросла у травні – до 3,3% у річному вимірі.

"Такі темпи зростання споживчих цін були нижчими, ніж очікував НБУ. Як і раніше, відхилення від прогнозу передусім зумовлено стрімким здешевленням сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних урожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок. Проте фундаментальний інфляційний тиск відповідав квітневому прогнозу НБУ – базова інфляція становила 4,4%, залишаючись у межах цільового коридору вже більше ніж пів року", – зазначив регулятор.

На думку його фахівців, збереження міжнародної фінансової підтримки й заходи з посилення стійкості державних фінансів забезпечують необхідний фундамент для підтримання макрофінансової стабільності країни.

Наступне засідання правління НБУ, на якому розглянуть питання монетарної політики, призначене на 25 липня.

Контекст:

Облікова ставка визначає норму відсотка, який НБУ стягує в разі рефінансування комерційних банків. Що вища ставка, то дорожче для банків і для споживачів коштують кредити й депозити. Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх. Унаслідок цього попит на товари скорочується, інфляція сповільнюється. Зворотний бік підвищення облікової ставки – скорочення кредитування і, як наслідок, уповільнення економічного зростання.

У червні 2020 року облікова ставка в Україні сягнула історичного мінімуму – 6%. У березні 2021 року НБУ почав поступово підвищувати її, і в січні 2022-го, за місяць до російського повномасштабного вторгнення, Нацбанк підвищив ставку до 10%. 3 червня 2022 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Ставка трималася на цьому рівні до 27 липня 2023 року, коли регулятор знизив її до 22%.  

15 грудня минулого року НБУ знизив облікову ставку до 15%. 25 січня 2024 року ухвалив рішення залишити її на попередньому рівні, 14 березня – знизив до 14,5%, а 25 квітня – до 13,5%.