Нацбанк України оголосив збір монет номіналом 25 копійок. Зібрані гроші спрямують на лікування онкохворих дітей

В українців на руках залишилося 1,5 млрд монет номіналом 25 копійок, це приблизно 400 млн грн
Фото: National Bank оf Ukraine – Національний банк України / Flickr

Національний банк України та благодійний фонд "Таблеточки" проводять збір монет номіналом 25 копійок, які приблизно рік тому перестали бути платіжним засобом і вилучають з обігу. Про це повідомила пресслужба НБУ у Facebook.

Усі зібрані кошти спрямують на лікування онкохворих дітей.

"Українці досі тримають у себе 1,5 млрд монет номіналом 25 копійок. Це близько 400 млн грн. Цими монетами вже неможливо скористатися. Вони можуть роками лежати по скарбничках, кишенях і на полицях, а можуть уже зараз рятувати життя дітям. Зберімо ці монети на лікування онкохворих дітей", – сказав очільник Нацбанку Кирило Шевченко.

Українцям треба віднести монети номіналом 25 копійок із 1-го до 30 вересня у відділення банків-партнерів, які перерахують ці кошти на рахунок фонду "Таблеточки".

Банки-партнери акції: "Ощадбанк", "Райффайзен банк", ПУМБ, "ОТПбанк", "МТБ банк" та "Індустріалбанк".

"Збирати і здавати монети можна особисто, родиною, друзями, а можна й робочим колективом або класом чи навіть цілою школою. Ми особливо розраховуємо на активність навчальних закладів", – підкреслили у пресслужбі регулятора.

Контекст:

Оновлення банкнотно-монетного ряду гривні розпочали 2014 року. Номінальний ряд гривні скоротиться до 12: у ньому залишиться шість номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 гривень).

1 жовтня 2019 року Національний банк почав вилучати з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок.

Монети номіналом 25 копійок перестали бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2020 року.