Нацбанк України затвердив ліміт переказів з картки на картку. Він виявився більшим, ніж планували

Раніше НБУ анонсував обмеження на рівні 100 тис. грн
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Із 1 жовтня українці зможуть робити банківські платежі P2P (рerson-to-person) на суму не більше ніж 150 тис. грн. Про це 27 серпня проінформував Національний банк України.

"1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 тис. грн на місяць для переказів фізичних осіб "із картки на картку" (також відомі як P2P, C2С). Ліміт діє лише на вихідні перекази за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб", – ідеться в повідомленні.

У НБУ підкреслили, що ліміт не застосовуватимуть до рахунків волонтерів, які відповідають конкретним критеріям, а також до рахунків осіб, щомісячні доходи яких із підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

Обмеження також не стосуватимуться переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

"Операції за реквізитами IBAN не обмежуються", – звернули увагу в Нацбанку.

Загалом, як зазначив Forbes, НБУ вирішив ввести менш жорсткі обмеження, ніж анонсував. Зокрема, передбачали, що ліміт становитиме 100 тис. грн, а не 150 тис. грн. Окрім того, регулятор відмовився від обмеження на кількість операцій (раніше йшлося про 30) і ввів нові правила тимчасово – поки лише на шість місяців.

Контекст:

У травні заступник голови НБУ Дмитро Олійник анонсував введення обмежень на суму банківських переказів. Так регулятор хоче обмежити тіньові платежі. Їх, зокрема, використовують у сфері азартних ігор, роботі нелегальних обмінників валют і продажі "сірого" імпорту. НБУ оцінює обсяги таких операцій приблизно у 200 млрд грн на рік.

Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що 99% українців змін узагалі не відчують. Він наголосив, що обмеження діятимуть лише на "вихідні платежі", тому не вплинуть на діяльність волонтерів, оскільки кількості можливих вхідних операцій на картку не регламентують.