НБУ оштрафував п'ять банків більше ніж на 65 млн грн

НБУ застосував низку заходів до п'яти банків та 18 небанківських установ
Фото: depositphotos.com

Національний банк України у грудні 2023 року оштрафував п'ять банків за порушення у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства. Про це 5 січня повідомила пресслужба НБУ.

У повідомленні уточнюють, що йдеться про порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних у злочинний спосіб, фінансування тероризму та фінансування поширення зброї масового знищення, а також вимог валютного законодавства. Регулятор застосував штрафи, анулювання свідоцтв та інші заходи до п'яти банків і 18 небанківських установ.

Зокрема, НБУ оштрафував "ОКСІ Банк" на 20,05 млн грн за неналежну перевірку клієнтів, несвоєчасне подання документів до НБУ та неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу.

"Акордбанк" оштрафовано на 15,42 млн грн за неналежне управління ризиками, надання недостовірної інформації в НБУ, неналежну перевірку клієнтів. Додатково банк оштрафовано на 417 тис. грн за порушення окремих операцій в іноземній валюті.

Universal Bank дістав штраф у розмірі 10,41 млн грн за неналежну перевірку нових клієнтів та клієнтів із високим діловим ризиком.

"МТБ Банк" – штраф 10,4 млн грн за неналежну перевірку нових клієнтів та неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу.

"Комінбанк" – штраф 10 млн грн за несвоєчасне подання документів у НБУ.

Загальна сума штрафів, накладених на банки, – приблизно 66,7 млн грн.