В "Енергоатомі" спростували чутки про додаткові доходи після підвищення тарифу на світло

В "Енергоатомі" відхрещуються від інформації про отримані прибутки від підвищення тарифу на електроенергію
Фото: EPA (архів)

Інформація, яку поширюють медіа про отримання додаткового доходу "Енергоатомом" у зв'язку з підвищенням тарифів на електроенергію, не відповідає дійсності. Про це 4 червня повідомила НАЕК у Telegram.

"До відома всіх "експертів", які спекулюють на темі підвищення урядом тарифів для населення "на користь "Енергоатому": компанія ні копійки не отримує від підвищення тарифів", – ідеться в повідомленні.

У компанії пояснили, що до підвищення ціни на електроенергію для населення вартість послуги покладення спеціальних обов'язків (ПСО) для "Енергоатому" становила 125,7 млрд грн (без ПДВ), або 70,7% від чистого доходу.

"Дефіцит коштів на оплату ПСО у 2024 році становить 17,4 млрд грн (без ПДВ). За нового рівня фіксованої ціни для населення прогнозна вартість послуги ПСО для АТ "НАЕК "Енергоатом" у 2024 році становитиме 108,3 млрд грн (без ПДВ). Це дозволить "Енергоатому", за умови збереження поточної кон'юнктури ринку, сплатити вартість послуги ПСО у 2024 році в повному обсязі. Фактично це складе 60% від чистого доходу компанії", – пояснили енергетики.

Також у компанії зазначили, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планує найближчим часом підвищити на 19% тарифи на передавання електроенергії й на 6,7% – на її розподіл, що призведе до збільшення витрат постачальників універсальних послуг (ПУП) на оплату послуг операторів (ОСП і ОСР).

"ПУП за рахунок підвищення фіксованої ціни для побутових споживачів отримають додаткові кошти для покриття власних витрат, компенсації збільшення вартості купівлі електричної енергії на ринку, а також для оплати послуг оператора системи передачі (НЕК "Укренерго") й операторів системи розподілу (обленерго) за підвищеними тарифами", – ідеться в повідомленні.

В "Енергоатомі" запевнили, що й надалі покриватимуть різницю в ринковому й дійсному тарифах для населення власним коштом.

Контекст:

31 травня уряд України ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 4,32 грн/кВт-год із 1 червня до 30 квітня 2025 року. Отже, Кабмін підвищив тариф для побутових споживачів на 63% – до цього (із 1 червня 2023 року) в Україні діяв тариф на рівні 2,64 грн/кВт-год.

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук зазначила, що підвищення тарифу на електроенергію для населення було потрібно для відновлення пошкодженої росіянами державної генерації.

5 червня LIGA.net написала, що підвищення цін на електроенергію принесе додаткові 50 млрд грн "Енергоатому", а також "Укргідроенерго". У матеріалі йдеться про те, що основний тягар фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення лежить на "Енергоатомі". Відповідно, підвищення тарифу дасть змогу компанії витрачати менше грошей на компенсацію ПСО, а отже, збільшить її прибуток.