НКРЕКП повернулася до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електроенергії. Попередній голова комісії назвав його шкідливим для держави

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи
Фото: depositphotos.com

Після призначення нового голови і членів Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), вирішила повернутися до розгляду питання уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії. Про це поінформоване джерело повідомило видання ExPro

2 серпня 2024 року члени НКРЕКП під час закритого засідання через таємне голосування обрали головою регулятора Юрія Власенка, який працював на різних посадах у комісії з регулювання електроенергетики й у НКРЕКП, у 2021–2024 роках був першим заступником міністра енергетики.

"Лише тиждень тому було оновлено склад НКРЕКП, але цього терміну виявилося достатньо, аби знов почалася підготовка процедури уніфікації тарифів на розподіл електричної енергії. Необов’язково зроблять один тариф для всіх споживачів. Цілком можливо, що НКРЕКП залишить перший і другий класи напруги. Фінальна мета цих дій – "витягнути" з економіки України 26 млрд грн і передати ці кошти "Енергоатому", – сказав співрозмовник ExPro. 

17 липня попередній голова НКРЕКП відмовився від уніфікації тарифів на електроенергію, назвавши таке рішення "шкідливим" і таким, що "становить загрозу для держави". Валерій Тарасюк розповів, що під час обговорення відповідного проєкту постанови НКРЕКП не прозвучало аргументів за. Тарасюк сказав, що теоретично такі аргументи є – об'єднання тарифу дало б вигоду малому бізнесу, а також збільшило б доходи державних "Енергоатому" й "Укргідроенерго".

"Усі ці плюси є, але вони не витримують критики контраргументами, які за ці дні ми проаналізували й почули. Більше того, я для себе зробив висновок, що таке рішення було б не просто неправильним – воно шкідливе й небезпечне для держави. Саме тому я для себе прийняв рішення не голосувати про початок процедури, про що я відповідно проінформую ставку", – наголосив тодішній очільник НКРЕКП.

 

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – усі інші споживачі. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.