НКРЕКП після критики Зеленського скасувала своє рішення про підвищення тарифів на воду

Позиція президента на період воєнного стану є достатньою підставою, щоб НКРЕКП скасувала своє ж рішення про підвищення тарифів на воду, зазначив голова комісії
Фото: depositphotos.com
Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні 3 липня скасувала своє рішення від 29 червня про підвищення тарифів на воду. Відеозапис засідання в режимі онлайн опубліковано в YouTube НКРЕКП.

"Верховний головнокомандувач [президент України Володимир Зеленський] висловився проти рішення про перегляд тарифів на водопостачання і водовідведення, що є достатньою підставою для скасування прийнятого комісією рішення. При цьому прем'єр-міністр України наголосив на необхідності проведення додаткових консультацій щодо такого рішення", – сказав під час засідання голова комісії Костянтин Ущаповський.

У зв'язку із цим він запропонував скасувати постанову НКРЕКП від 29 червня, члени комісії підтримали Ущаповського одностайно.

Голова НКРЕКП також доручив департаменту врегулювання відносин у сфері водопостачання терміново підготувати для подання уряду необхідні матеріали для проведення додаткових консультацій.

Контекст:

НКРЕКП 29 червня ухвалила рішення про коригування тарифів на водопостачання та водовідведення для 34 водоканалів в Україні. У підсумку в середньому по країні тарифи на воду мали зрости на 32% з 1 липня. У НКРЕКП зазначали, що середній розмір платіжки для сім'ї з двох-трьох осіб сягатиме 256 грн на місяць (підвищення становитиме 62 грн на місяць).

Розмір тарифу в кожному регіоні свій, у середньому по країні – 39,37 грн за м&³3;. Повний перелік постанов із новими тарифами було опубліковано на сайті НКРЕКП. Водночас тарифи на водоспоживання в містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, залишалися незмінними. Це Харків, Миколаїв і Херсон.

У комісії заявляли, що зростання тарифу зумовлене збільшенням витрат на електроенергію в середньому на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов'язань ліцензіатів за кредитами – 60%. Крім того, враховано компенсацію вартості електричної енергії з початку 2023 року.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив 1 липня, що доручив міністру енергетики Герману Галущенку і Міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень.

Зеленський розкритикував рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на воду, назвавши його "ганебним" і "непрофесійним".