Ocean Plaza намагається через суд списати борг перед Ротенбергами на $200 млн

У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів
Фото: Олексій Мовчан / Facebook

Компанія "ІС "Либідь" (ТРЦ Ocean Plaza) намагається списати борг у розмірі $200 млн через суд. Про це повідомило LIGA.net з посиланням на заяву міноритарного власника Ocean Plaza – ТОВ "Ланіта Інвест", що є в розпорядженні агентства. Також про суд пише у Facebook бізнесмен Андрій Журжій, котрий має намір приватизувати державну частку ТРЦ.

Кредит, наданий кіпрською Ethoder Investments у 2009 році для будівництва Ocean Plaza, був забезпечений майбутнім об'єктом нерухомості як заставою. Хто був власником Ethoder на той час – невідомо, пише LIGA.net, але зараз ця компанія належить російським бізнесменам Аркадію й Ігорю Ротенбергам.

"ІС "Либідь" припинила виплати за кредитом у лютому 2022 року, зазначає агентство.

У червні 2024 року Міністерство юстиції України вирішило позбавити Ocean Plaza боргу перед Ротенбергами через застосування санкцій проти кредиту й переведення прав вимоги на користь держави за рішенням Вищого антикорупційного суду.

19 липня на засіданні ВАКС адвокатка Ocean Plaza Ганна Іщенко подала клопотання про зупинення розгляду справи, аргументуючи це тим, що вона звернулася до Господарського суду Києва з позовом до Ethoder Investments про визнання зобов’язань за кредитом припиненими з 30 червня 2024 року.

Журжій вважає, що Ocean Plaza намагається заблокувати стягнення прав вимоги з Ротенбергів.

"Якщо простими словами, то державна компанія, в інтересах якої фактично подано позов, блокує стягнення з Ротенберга активів шляхом звернення до Господарського суду з позовом про часткове оскарження кредитного договору", – написав бізнесмен у Facebook.

У "Ланіта Інвест" заперечують ці припущення, зазначаючи, що метою позову є спрощення підготовки до приватизації.

"Замість двох пулів (борг і актив) виходить один. Втрачається необхідність внесення змін до законодавства. Процедура приватизації скорочується за строками. Підстави оскарження приватизації нівелюються", – ідеться в заяві компанії.

Контекст:

У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), оскільки серед його власників  громадяни Росії із близького оточення президента держави-агресора РФ Володимира Путіна, а кошти, отримані від діяльності ТРЦ, використовували для фінансування виробництва й постачання боєприпасів збройним силам РФ.

20 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд за позовом Міністерства юстиції конфіскував його й низку інших російських активів у власність держави.

У дохід держави тоді перейшло 100% частки статутного капіталу ТОВ "Авангард-Віларті", зареєстрованого на кіпрські компанії Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited і Ethoder Investments Limited; а також 66,65% частки статутного капіталу ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь".