Офіс єврокомісара з торгівлі запропонував ЄК продовжити заборону на імпорт українського зерна – ЗМІ

Тимчасове обмеження експорту з України спливає 15 вересня
Фото: European Commission / Х

Офіс єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса надіслав у Єврокомісію пропозицію щодо продовження тимчасової заборони на імпорт окремих видів української агропродукції після 15 вересня. Про це 13 вересня повідомляє RMF24 з посиланням на джерела у Брюсселі.

За його даними, подання вніс голова кабінету комісара ЄС Міхаель Гегер.

"Документ є результатом роботи так званої координаційної платформи щодо зерна, у яку входять представники п'яти країн, України та Єврокомісії. Робота цього органу відбувається за зачиненими дверима", – ідеться в повідомленні.

Журналісти зазначають, що Гегера, який представляє Німеччину, вважають одним із найвпливовіших чиновників у ЄС. Остаточне рішення про скасування або продовження заборони ухвалюватиме глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, додає RMF24.

Контекст:

Із 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільні постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. 5 червня її продовжили до 15 вересня. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі й інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини і Словаччини зустрічалися у Варшаві, щоб обговорити імпорт сільгосппродукції з України. Вони вважають, що ембарго на ввезення продукції з України необхідно продовжити до кінця року.

Президент України Володимир Зеленський 22 серпня під час зустрічі з фон дер Ляєн наголосив на важливості повного відновлення експорту української агропродукції з 15 вересня. 6 вересня у зверненні до учасників саміту "Ініціативи трьох морів" він заявив, що "будь-які обмеження проти українського експорту зараз – це масштабування тих руйнувань, яких завдають російські терористи". Зеленський звернувся до президентів Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини й Молдови, а також до віцепрем'єр-міністра Болгарії, закликавши їх "не робити Україну мішенню в економічному чи політичному сенсі".

За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Качки, у разі продовження заборони на експорт зерна або введення нових обмежень Україна звернеться з позовом до Світової організації торгівлі проти Польщі та ЄС.