Петиція про передання ЗСУ фінансування телемарафонів набрала 25 тис. голосів, необхідних для розгляду урядом

Марафони надто дорогі й поширюють пропаганду, вважають автори петиції
Скріншот: Телеканал Рада / YouTube

Петиція із закликом спрямувати на фінансування сил оборони України кошти, передбачені у бюджеті для інформаційного телемарафону "Єдині новини" і російськомовного каналу іномовлення "Freeдом", набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

У поданій 17 січня петиції її автор, військовий Павло Білоус від імені громадян України закликав зареєструвати законопроєкт про внесення змін у закон №3460-IX "Про державний бюджет України на 2024 рік", щоб переспрямувати призначені для виробництва телемарафонів кошти на оборону країни в умовах повномасштабного вторгнення Росії.

"Телемарафони "Єдині новини" і "Freeдом" є надзвичайно дорогими для державного бюджету. За 2022-й і 2023 рік на них було витрачено 2,13 млрд грн. За цю суму можна було б купити 21 515 квадрокоптерів DJI Mavic, 3 тис. або 4 тис. пікапів у доброму стані. На 2024 рік на фінансування телемарафонів уже заклали майже 2 млрд грн", – ідеться в тексті.

Його автор вважає, що марафони часто є маніпулятивними джерелами інформації, які не відображають реальної ситуації у країні та світі, а ситуація на фронті "часто подається в рожевих тонах, що розслаблює суспільство й у результаті шокує його, коли починаються масштабні мобілізаційні заходи".

У петиції марафони називають "засобом пропаганди чинної влади" й "інструментом збагачення власників телеканалів", які одержують кошти з бюджету на створення телепродукту.

"Ми вимагаємо припинити трансляцію телемарафонів і перерозподілити виділені на них кошти на потреби оборони країни", – ідеться в петиції.

Контекст:

Телемарафон "Єдині новини" запустили 24 лютого 2022 року для інформування населення щодо ситуації в Україні від початку повномасштабного російського вторгнення. Контент для нього створюють Національна суспільна телерадіокомпанія України, "1+1 медіа", Starlight Media, Inter Media Group, парламентський телеканал "Рада", а також "Ми – Україна".

В опитуванні Центру прав людини ZMINA і Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, яке провели у грудні 2022-го – у січні 2023 року, 62% медійників назвали телемарафон однією з форм цензури, а 2/3 переконані, що його потрібно закрити.

Проте радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у листопаді 2023-го в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив, що в Офісі президента не бачать причин закривати телемарафон.

Опитування Київського міжнародного інституту соціології за грудень 2023 року засвідчило, що довіра українців до телемарафону "Єдині новини" падає. Якщо між травнем 2022-го і жовтнем 2023 року частка тих, хто довіряє, упала із 69% до 48%, то до грудня 2023 року показник був уже 43%. На початку лютого 2024 року частка тих, хто довіряє, упала до 36%, натомість до 47% зросла частка тих, хто не довіряє.