Петренко про рішення Стокгольмського арбітражу: Ера шантажу Росії щодо ціни на газ завершена

Петренко: Було скасовано кабальну вимогу "Газпрому" щодо принципу "бери або плати". Простими словами це означало, що Україну змушували платити за повітря
Фото: Урядовий портал / Facebook

Україна вперше за 25 років незалежності "відстояла економічні та обґрунтовані умови" придбання російського газу, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Міністр юстиції Павло Петренко під час прес-конференції 1 червня прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу щодо розгляду між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", заявивши, що "ера шантажу" з боку Росії завершена, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Той шантаж, який використовувала РФ щодо ціни, щодо транзиту, щодо обсягів постачання, – це було фактично інструментом тиску і корупційних домовленостей попереднього керівництва України з російською владою, які складалися зі здавання наших національних інтересів", – зазначив він.

Петренко додав, що Стокгольмський арбітраж "дав чітку відповідь на всі ті запитання, які фактично відновлюють історичну справедливість".

"Було скасовано кабальну вимогу "Газпрому" щодо принципу "бери або плати". Простими словами це означало, що Україну змушували платити за повітря, це те, що ми не використали", – наголосив він.

Міністр нагадав, що суд також скасував заборону реекспорту газу і зобов'язав перерахувати платежі за газ, починаючи з початку 2014 року, за ринковими цінами.

"Це означає, що період шантажу і ера шантажу Росії щодо ціни на газ завершилася. Україна як найбільший у минулому покупець російського газу нарешті за 25 років незалежності відстояла економічні та обґрунтовані умови придбання цього товару", – сказав Петренко.

Учора в НАК "Нафтогаз України" повідомили, що Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги компанії у суперечці з "Газпромом": умову "бери або плати" скасовано; заборону на реекспорт скасовано; формулу ціни на газ переглянуто з 2014 року.

Принцип "бери або плати" діяв із 2009 року. Він передбачав штрафи для України в разі недобору російського газу порівняно з обсягом, зазначеним у контракті. "Нафтогаз України" вважав положення "бери або плати" у вигляді, зафіксованому в контракті з "Газпромом", неринковим, неправомірним та недійсним.

Починаючи із 2014 року, "Газпром" і "Нафтогаз" судяться в Стокгольмському арбітражі через контракти на постачання природного газу з РФ до України і транзит газу через територію України з 2009 року. Слухання з цієї справи завершилися в грудні 2016 року.

На квітень 2017 року позовні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" становили $12 млрд. У своїй позовній заяві українська компанія вимагала "перегляду транзитного тарифу з ретроактивною дією, компенсацію за недопостачання та інші зміни до контракту про транзит газу".

27 квітня "Газпром" збільшив вимоги до "Нафтогазу України" з $31,7 млрд до $37 млрд.